Hjort i modvind om refusion til a-kasser
Beskæftigelsesministeren har ikke umiddelbart flertal i Folketinget for sit forslag om at ændre reglerne for refusion af udbetalinger fra a-kasserne, når der er sket en fejl.
Alle partier uden for regeringen vender tommelfingeren ned for Hjorts forslag om at give a-kasser "bøder". (Harry Nielsen) Umiddelbart fik Claus Hjort Frederiksen kun støtte fra de 2 regeringspartier, mens resten af Folketinget bebrejdede ham, at hans lovforslag kan give den enkelte a-kasse en bøde , der er helt ude af proportioner med statskassens tab.
Dansk Folkepartis ordfører, Bent Bøgsted, kaldte det under Folketingets 1. behandling af forslaget det en utilsigtet virkning , som han vil have kigget nærmere på under udvalgsarbejdet. Også Kristeligt Folkepartis ordfører, Tove Videbæk, var skeptisk overfor forslaget, der kan betyde, at a-kasserne kommer til at miste mere i refusion fra staten, end staten har tabt. Hun henviste til høringssvarene fra Den Kristelige Fagbevægelse, som mener, at regeringen på det punkt er gået for vidt.
Samme indvending fra alle a-kssser
SF's Ole Sohn gjorde hende opmærksom på, at høringssvarene fra alle andre fagforeninger og fra de 3 hovedorganisationer har den samme indvending.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) blev af socialdemokraterne, SF og Enhedslisten beskyldt for at bryde proportionalitetsprincippet i dansk lovgivning.
Ole Vagn Christensen (S) konstaterede, at regeringen har fundet pisken frem i forhold til a-kasserne.
- A-kasserne kommer til at betale for noget, hvor der ikke er noget tab. Staten kommer til at spare penge, fortsatte han.
Ole Sohn pegede på, at a-kasserne kan blive pålagt at betale efterløn til et medlem i op til 5 år - i penge omkring 740.000 kroner - hvis der f.eks. er sket en overskridelse af en frist med blot en enkelt måned.
Hjort: ryder ikke med retsprincipper
Claus Hjort Frederiksen afviste, at forslaget er et brud med retsprincipperne. Og samtidig advarede han imod at gøre det mere eller mindre ligegyldigt, om a-kasserne laver fejl i administrationen.
- A-kasserne skal udvise omhyggelighed. Man kan frygte ligegyldighed i a-kasserne, derfor skal vi fastholde presset for at få omhyggelig administration i a-kasserne, fortsatte beskæftigelsesministeren.
Ole Sohn vovede under debatten den påstand, at ingen af lovgiverne kender hele substansen i arbejdsløshedslovgivningen. Og han tilføjede, at selv Arbejdsdirektoratets afgørelser ofte bliver ændret i Arbejdsmarkedets Ankenævn, fordi direktoratet heller ikke har det totale overblik over alle detaljer. Så han opfordrede ministeren til at arbejde for forenklinger i stedet for at straffe a-kasserne. Claus Hjort Frederiksen medgav, at området er indviklet, og han lovede at se velvilligt på forslag fra a-kasserne om forenklinger.