VK i knibe med dagpengebesparelser

Regeringen står foran en alvorlig pædagogisk opgave, hvis den vil spare 800 millioner kroner på de supplerende dagpenge. Pædagogikken skal sættes ind i forhold til Dansk Folkeparti, der stadig er dybt skeptisk i forhold til regeringens planer. Uden støtte fra DF kan regeringen ikke samle flertal for omfattende besparelser på dagpengene.

Det viste debatten under tirsdagens 1. behandling af regeringens forslag om finansloven, hvor Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, gik så vidt som til at udtale, at hans parti og Socialdemokratiet nok ikke stod så langt fra hinanden på det område.

- Vi ønsker ikke at røre ved det supplerende dagpengesystem, hvis man anfægter de lediges motivation til at få beskæftigelse. Vi tvivler på, at man kan komme efter de eksempler på uhensigtsmæssig brug, som regeringen har peget på, uden at det rammer bredt. Det bliver et svært område under forhandlingerne, for vi kommer nemt til at ramme ind i hjertekulen af det danske dagpengesystem, sagde Kristian Thulesen Dahl i sin ordførertale.

Dansk Folkeparti er med i forliget om arbejdsmarkedsreformen Flere i Arbejde, men Kristian Thulesen Dahl ville ikke uden videre give socialdemokraterne ret i, at regeringen bevæger sig på kanten af forligsbrud med sine planer om at spare på de supplerende dagpenge.

- Jeg har ikke fået påvist noget forligsbrud, men kender heller ikke regeringens udspil i detaljer. Vi har fået opgivet et tal for de besparelser, regeringen vil opnå, og så må vi arbejde ud fra det. Om der er tale om forligsbrud, er et spørgsmål om teknik, sagde Kristian Thulesen Dahl blandt andet.

Han erklærede sig i øvrigt lykkelig for det slagsmål mellem Socialdemokratiet og Venstre, der satte sit præg på hele debatten.

- Socialdemokratiet fører sig frem, som om man ikke ønsker indflydelse. Det giver os soleklare muligheder for at får mere indflydelse på regeringens politik, sagde DF-ordføreren.

Han beskyldte i øvrigt de socialdemokratiske ordførere for at spille taktisk, når de i den grad brugte ledigheden i deres angreb på regeringen.

- Var man virkelig bekymret, ville man ikke vanskeliggøre opgaven med at få danske ledige tilbage på arbejdsmarkedet. Det gør man ved at åbne arbejdsmarkedet for østlandene til næste år. Ligegyldigt hvor mange, der kommer, og om de bliver ansat på overenskomstmæssige vilkår, så vil udlændinges tilstedeværelse på det danske arbejdsmarked gøre det vanskeligere for danske ledige at få arbejde, fremhævede han.

- Man gambler med de danske arbejdsløse ved at åbne arbejdsmarkedet, og man burde sadle om i tide, så vi kan gøre det maksimale for de danske ledige, appellerede Kristian Thulesen Dahl til det brede flertal inklusive Socialdemokratiet, der nægter at indføre den syv års overgangsordning, som DF kræver. (NET-Redaktionen)