Vedligehold cyklen og undgå dyre reparationer

Der skal kun småting til at få det bedste ud af din cykel og for at få den bedste cykeloplevelse. Dansk Cyklistforbund giver dig gode råd om vedligeholdelse af cykel. Det kan spare dig for dyre cykelreparationer.

  • Det er vigtigt at tjekke sine kabler for rust og tørre dem med en klud, så de er fri for snavs. (Foto: Harry Niensen)
  • Husk at pumpe luft i dine dæk, så du får mest muligt ud af din cykel. På hjulets side står der, hvad trykket skal være. (Foto: Harry Niensen)
  • Brug en let drypolie til din kæde. (Foto: Harry Niensen)
  • Brug en tør klud til at få kæden ren med. Det vil fjerne det værste snavs, som kan ødelægge kæden. (Foto: Harry Niensen)
  • Husk, at det kun er kæden, som skal have olie. Skiver skal være tørre. (Foto: Harry Niensen)
  • Giv din cykel en rengøring i ny og næ. Det vil fjerne snavs, som senere kan sætte sig på cyklen og blive til rust eller ødelægge dele. (Foto: Harry Niensen)

Giv din cykel lidt kærlig pleje, og den vil holde længere og afholde dig fra dyre regninger. For der skal faktisk kun få remedier til at vedligeholde cyklen.

Hvis du bruger din cykel dagligt, er det vigtigt, at du holder øje med luften i dine dæk. Pump derfor dækkene hver 14. dag. Desuden står der på dækket, hvilket tryk det skal have.

- Når man kører for lang tid rundt med for lidt luft, vil man kunne se bittesmå sprækker i dækket, og til sidst går det simpelthen i stykker, forklarer Christian Mathiasen, butiksleder hos Dansk Cyklistforbund.

- Desuden får man en langt bedre cykeloplevelse ved at have et ordentligt lufttryk i dækkene. For lidt luft gør det tungere at cykle samt giver et mindre vejgreb, hvilket kan have en betydning ved en katastrofeopbremsning.

Rens bremsklodserne

Ifølge lovgivningen skal en cykel bestå af to uafhængige bremser. Bremseklodserne skal selvfølgelig skiftes ud, når de er slidte. Dog slides de meget hurtigere ned, hvis ikke de engang imellem bliver renset med en våd klud.

- Hvis man for eksempel har kørt i regn og sjap, vil der sidde sandkorn og snavs på bremseklodserne, der slider, forklarer Christian Mathiasen og fortsætter:

- Kører man med nedslidte bremseklodser, vil man køre metal mod metal, og det vil give en skurrende lyd. I sidste ende kan det ødelægge cykelfælgen.

Kædeolie er ikke bare kædeolie

Smør din kæde ind i en drypolie i let form. Mange vælger en fed olie, men den samler skidt og snavs. Derfor er det vigtigt, at man jævnligt renser sin cykelkæde med en tør klud.

- Hvis man vælger, at bruge en fed olie, skal man rense sin kæde lidt oftere, end hvis man købte en god og let olie. Derfor vil jeg anbefale, at man køber sig en let olie, som kun kræver en enkelt dråbe til hvert led.