Flertal for særregler mod østarbejdere
Regeringen vil lave særregler for arbejdskraft fra de nye EU-lande for at forhindre social turisme. Et flertal i Folketinget bakker op.
SF's arbejdsmarkedsordfører Ole sohn frygter, at det danske velfærdssystem bliver taberen ved sammenstødet med velfærdssystemerne i det øvrige Europa, hvis ikke der laves særregler. Et flertal i Folketinget er parat til at lave særregler for arbejdere fra de nye EU-lande især fra Østersøområdet, der kommer til Danmark for at arbejde.
Regeringen frygter, at fattige østarbejdere vil søge til Danmark for at arbejde i få uger - hvorefter de kan modtage danske velfærdydelser som kontanthjælp, sygedagpenge og barselspenge.
For at forhindre den såkaldte sociale turisme, planlægger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) at indføre en række særregler, der skal holde østarbejderne ude.
Både den tidligere og nuværende regering har hele tiden planlagt en overvågningsmekanisme, der skal holde øje med, om den udenlandske arbejdskraft vil skabe problemer for det danske arbejdsmarked.
Overvejer totalt stop
Men regeringen er nu parat til at gå videre og lave reelle begrænsninger for østarbejdere.
Det kan blandt andet gøres ved kun at udstede arbejdstilladelse et år af gangen og kræve at arbejdet sker til dansk normalløn.
Den løsning overvejer den svenske regering i øjeblikket at indføre.
Men den danske regering overvejer ifølge Jyllandsposten også et totalt stop for østarbejdere i en overgangsperiode på syv år. Den løsning har Tyskland og Østrig allerede valgt, mens den danske regering hidtil har sagt nej til totalstoppet.
Ligegyldig hvilken løsning regeringen vælger, kan den finde opbakning i Folketinget.
Dansk Folkeparti vil have indført den tyske ordning. Får den det, vil partiet desuden støtte regeringens forslag om at forbyde eksklusivregler på arbejdsmarkedet.
Til gengæld vil regeringen så blive nødt til at bryde en danske regeringserklæring om at åbne grænserne for østarbejdere fra den dag, hvor landene bliver medlemmer af EU.
S og SF stemt for mild løsning
Vælger beskæftigelsesministeren den lidt mildere løsning - som svenskerne - er venstrefløjen parat til at lægge stemmer til.
Socialdemokraterne har allerede udtalt sig positivt, og også SF er med, siger partiets arbejdsmarkedsordfører Ole Sohn.
Han frygter, at uden særregler vil det danske velfærdssystem bliver taberen ved sammenstødet med velfærdssystemerne i det øvrige Europa.
- Det er et valg mellem at ændre det universelle danske velfærdssystem eller lave nogle regler, som kan forhindre, at de danske systemer bliver misbrugt, siger Ole Sohn.
Grænserne skal åbnes
SF's arbejdsmarkedsordfører fastholder på linie med Socialdemokraterne, at de danske grænser skal åbnes for østarbejderne fra begyndelsen af EU-udvidelsen og afviser dermed den tyske model, som Dansk Folkeparti ønsker.
- Jeg tror ikke, at de kommer horder af folk fra øst, som Dansk Folkeparti frygter. Men der skal heller ikke mange til, før det vil blive blæst op og skabe pres mod det danske system. Det skal vi undgå, siger Ole Sohn.
Beskæftigelsesministeriet vil om få uger komme med en rapport om risikoen for misbrug af de danske socialsystemer i forbindelse med EU-udvidelsen. Rapporten skal bruges til at finde de endelige danske spilleregler for østarbejderne.