Skuffede polakker i klemme i retten
Trods nye belastende vidneudsagn mod entreprenør Allan Rønne, er de to polakker, der blev groft udnyttet til at opføre legepladser, nu tvunget til at anlægge ny retssag for at få deres penge.
Zdzislaw Tomczewski (billedet) og hans kollega Wiktor Batko havde håbet, de kunne få erstatning i den verserende retssag, hvor de er ofre i danmarkshistoriens største sag om illegal arbejdskraft. Men dommeren vil have dem til at anlægge en ny sag mod entreprenør Allan Rønne. (Foto: Asger Havstein Eriksen) Selv om entreprenør Allan Rønne efter nye belastende vidneforklaringer i retten i Horsens står endnu mere alene med sin påstand om uskyld i sagen om illegale legepladser, var det to dybt skuffede og slukørede polakker, der sent torsdag forlod retten efter at have afgivet forklaring.
Dommeren besluttede nemlig, at Wiktor Batko og Zdzislaw Tomczewski er nødt til anlægge en ny retssag i Danmark, for at kræve deres tilgodehavende på godt en million kr. for underbetaling af Allan Rønne og hans firma AZ Saks, der er tiltalt for at have hyret dem illegalt til 25 kroner i timen til at bygge legepladser i Danmark. Samtidig blev sagen udsat, da der er behov for yderligere efterforskning omkring ejerforholdene af de involverede virksomheder.
Tager for lang tid
Dommeren afviste at behandle deres erstatningskrav med henvisning til en bestemmelse i retsplejeloven om, at hvis behandlingen vil være til "væsentlig gene" for straffesagen - altså være for tidskrævende - er man i stedet henvist til at rejse kravet i en ny sag.
Polakkerne var naturligvis dybt skuffede, for det er uoverskueligt at bo i Szczecin uden penge og anlægge en dyr retssag i Danmark. De overvejer nu, hvad de skal gøre.
Usikkerhed om polsk retssag
Problemet er en verserende sag ved den polske arbejdsret i Szczecin, hvor polakkerne - måske - også har søgt om erstatning for den danske underbetaling.
Wiktor Batko prøvede forgæves at forklare, at erstatningskravet ikke ville blive behandlet i arbejdsretten. Zdzislaw Tomczewski var også dybt forvirret og forsøgte at forklare dommeren, at han absolut ikke havde rejst et krav på knap 500.000 kr. ved arbejdsretten i Szczecin, selv om det tilsyneladende fremgik af et dokument fra den polske arbejdsret, som ingen dog umiddelbart kunne forklare, hvor stammede fra, eller hvem der havde oversat det.
Dommeren fandt, at der var så stor forvirring om det polske erstatningskrav, at det ville kræve flere dage i retten at få skabt fuld klarhed og afviste så at behandle den del af sagen.
Rønne alene
I selve straffesagen, hvor alle vidner nu er afhørt, står Allan Rønne endnu mere alene med sin påstand om, at polakkerne aldrig har bygget legepladser. De var kun chauffører, som ikke behøvede arbejdstilladelse, understregede han kategorisk, da han var i vidneskranken.
Men Wiktor Batko og Zdzislaw Tomczewski brugte torsdag det meste af dagen på detaljeret at gennemgå, hvor i landet de havde bygget legepladserne i perioden 1999-2001, hvilke typer de havde bygget og på hvilket tidspunkt, de byggede dem. De forklarede, at Allan Rønne havde lovet dem, at arbejdstilladelserne var i orden, og at det var lovligt at arbejde i Danmark.
Sagen udsat
Der går et godt stykke tid, før der falder dom i sagen, da der under retssagen opstod tvivl om ejerforholdene i de virksomheder, der er involveret i sagen. Allan Rønne er i dag ansat i firmaet AZ Facturing Services, men forklarede i retten at han ikke ved, hvem der har ansat ham, og hvem der ejer firmaet - udover, at det nok var "nogle udenlandske skuffeselskaber.
Han kunne heller ikke gøre rede for ejerforholdene i de nu lukkede firmaer, som er involveret i sagen, hvor han var leder: AZ Saks, Buk Real Estate og Stapely Trading.Anklageren oplyste, at det ikke er helt ligetil for kriminalpolitiet at komme til bunds i ejerforholdene, så, derfor blev sagen udsat til formentlig en gang i april.