Politiets smøleri halverede bøde for at bruge illegale

Entreprenør Allan Rønne slap med en bøde på 200.000 kroner i Danmarkshistoriens hidtidige største illegalsag. Anklageren havde krævet 440.000 kroner i bøde, men politiets langsommelighed gav rabat.

Allan Rønne, der brugte illegale polakker til at opføre legepladser i over 100 danske kommuner, slap med en bøde på 200.000 kroner og fik  ikke konfiskeret fortjenesten. (Arkivfoto)Allan Rønne, der brugte illegale polakker til at opføre legepladser i over 100 danske kommuner, slap med en bøde på 200.000 kroner og fik ikke konfiskeret fortjenesten. (Arkivfoto)

Der var langt fra anklagemyndighedens krav om konfiskation af en fortjeneste på godt en million kroner og et oprindeligt bødekrav på 440.000 kroner til den dom, der faldt i dag i retten i Horsens i sagen mod entreprenør og indehaver af firmaet A-Z Saks Allan Rønne.

Nemlig en bøde på 200.000 kroner og ingen konfiskation af den fortjeneste, han har haft på hyre to illegale polakker til at bygge legepladser i en række danske byer, hvilket var det, han blev dømt for.

Rabat for smøl

Under retssagen faldt der hårde ord om politiets langsommelige sagsbehandling i straffesagen, der blev anmeldt helt tilbage i 2001. Sagens dommer Gert F. Andreasen oplyser, at han har taget hensyn til den lange sagsbehandling ved fastsættelsen af bøden, men vil ikke oplyse, hvor stor rabat det gav.

- Men sagsbehandlingstiden har ingen indflydelse på, at der ikke blev tale om konfiskation, siger Gert F. Andreasen, der ikke vil kommentere dommen yderligere.

Lav prioritering undrer 3F

Faglig sekretær i 3F Horsens og Omegn Niels C. Larsen, på hvis foranledning sagen i sin tid blev anmeldt til politiet, kalder det forbandet, at lang sagsbehandling giver rabat på straffen.

- Det er selvfølgelig ikke rimeligt med så lang en sagsbehandling, men det gør jo altså ikke forbrydelsen mindre. Det er ærgerligt, at politiet ikke har resurser til at efterforske sagen ordentligt og også forunderligt, at politiet ikke har prioriteret en så stor og kompleks sag højere, siger Niels C. Larsen.

Ny straffesag mod Rønne

Anklagemyndigheden og Allan Rønne har nu mulighed for at anke dommen til landsretten, men uanset hvordan dét ender, er Allan Rønnes optræden i retten i Horsens langt fra slut.

Politiet efterforsker fortsat entreprenøren i en anden og større sag om grov momssvindel i millionklassen, som også har været fem år undervejs. Det vides endnu ikke, hvornår dén straffesag indledes.

Forsvarer er langt ude

Niels C. Larsen er i øvrigt dybt forarget på Allan Rønnes forsvarer, der kørte hårdt på de to polakker Wiktor Batko og Zdzislaw Tomczewski. Han hævdede, at deres motiv til at anlægge sagen udelukkende var at spinde guld, og at de derfor var utroværdige.

Niels C. Larsen havde kontakt til polakkerne helt fra starten i 2001, og han understreger, at polakkerne ikke anede, at de havde et stort beløb til gode, da de gik til politiet.

- Forsvarerens påstand er uanstændigt langt ude. Allan Rønne havde forklaret de to polakker, at grunden til, at de kun fik 25 kroner i timen, var, at han indbetalte resten til staten til sociale udgifter. De to polakkers første forespørgsel gik på, hvor meget han havde indbetalt, siger Niels C. Larsen, der nu vil granske dommens præmisser nærmere.

Wiktor Batko og Zdzislaw Tomczewski tager dommen til efterretning og overvejer nu, om de skal anlægge civilt søgsmål for at få de penge, Allan Rønne har snydt dem for.