Jeg vil aldrig mobbes igen
Det er længe siden nu, men Jette glemmer aldrig den rå mobning fra fire kolleger. I dag er slikfabrikken Leaf mobbefri zone. Mobbere risikerer fyreseddel.
Arbejdspladsen
Der er konfekt, lakrids og søde sager i alle regnbuens farver overalt på slikfabrikken Leaf i Slagelse.
Men det er ikke kun søde ord, der er blevet fyret af hen over vingummierne. Derfor blev der sidste år sat fokus på det psykiske arbejdsmiljø, der blev indført en mobbepolitik og kørt en antimobbekampagne.
Det synes 52-årige Jette Andersen godt om. Hun har prøvet mobning på egen krop. Det er længe siden nu. Men hun har ikke glemt, hvor ondt det gjorde, da kolleger gjorde helvede hedt for hende.
Hev i mig
Der er hedebølgevarmt i støberiet, hvor vingummi står i støbeforme i meterhøje stabler. Meget af produktionen er automatiseret med avanceret maskineri, og det er mange år siden, Jette var i produktionen.
Hun er 3F'er, men laver mest administrativt arbejde. Indsamler blandt andet produktionstal til brug for lederne.
Hun fortæller om to hold kolleger, der var uvenner.
- De hev i mig for at få mig over på hver deres side, så jeg kunne svine de andre til. Det primitive plan ville jeg ikke ned på. Så vendte de sig alle fire mod mig, husker hun.
De var på nakken af hende, uanset hvad hun gjorde.
- De var modbydelige. Jeg havde ondt i maven, græd tit og tænkte på det hele tiden, fortæller hun.
Mobningen stoppede i takt med, at de fire kolleger fik andet arbejde. Men det var en stor lærestreg, der lærte hende at sige fra.
- Jeg vil aldrig finde mig i mobning igen. To gange siden blev der kørt på mig af andre kolleger. Så hev jeg fat i dem, trak dem med ud på toilettet. Jeg hylede, men fik snakket ud, og så var vi gode venner bagefter, siger Jette.
Lagt kræfter i antimobning
Det skal der være tid til, selvom der er fart på i produktionen. Lastbiler læsser råvarerne af i store siloer. 300 tons om ugen ender i støberiet, hvor Jan Sørensen står med hænderne i slikket.
Han blander stivelse, sukker, vand, gelatine og andre ingredienser til lakrids og vingummi og overvåger processen på pc.
Det uundgåelige spørgsmål er, om han kan nære sig, når der er frit slikvalg på alle hylder.
- Nej, man tager lige en håndfuld og mister lidt fornemmelsen af, hvor meget slik man spiser, griner han.
Jan har været på kursus i psykisk arbejdsmiljø, og har lagt kræfter i antimobbekampagnen.
- Der har været mobning rundt omkring. I min afdeling med 35 ansatte var der en, der blev mobbet for sit udseende. Han havde langt hår, dårlige tænder og var ubarberet. Nogle stykker var efter ham mange gange. Han blev ked af det og flyttede afdeling. Men han arbejder her ikke mere, fortæller Jan Sørensen.
Politik gør det ikke alene
Han erkender, at det er svært at gribe ind og svært at bede om hjælp.
- Det er jo lidt ligesom i skolegården. Er du så den næste, pilen peger på? Derfor er det nødvendigt med en klar mobbepolitik, hvor dem, der mobber, skal fyres, hvis de ikke holder op, siger han.
Men mobbepolitikken alene gør det ikke.
- Der skal hele tiden være enormt meget fokus på mobning: At du kan blive den næste. Vi bombarderede kollegerne i tre-fire uger med plancher og informationer. Nu er det gået lidt i glemmebogen, så vi overvejer et nyt fremstød. Men jeg synes, vi har en god kultur nu, hvor man tør stå frem, siger han.
Vi får snakket ud
I produktionen sprøjtes vingummi i støbeforme foret med majsmel. De passerer prægemaskinen, der dunker rytmisk og sender dem videre i plastkasser. Noget til salg i løs vægt. Andet ender i velkendte slikposer.
52-årige Hassan Ghazvini arbejder ved kogestationen, hvor sukker, mel, lakridspulver og aroma forvandles til lakrids, der tappes på cylindre og presses til karamelstænger og snører.
- Vi er en lille afdeling med fem mand. Vi mobber ikke, og jeg er aldrig blevet mobbet, men jeg har hørt om andre, der er blevet krænket. Vi er under arbejdspres, og hvis jeg siger noget for hårdt, eller de andre gør, får vi det på bordet og snakker om det. Før det sætter sig som nag, siger han.
Ledere og ansatte er fælles
3F Slagelse stod bag de skræddersyede kurser i psykisk arbejdsmiljø, som cirka 20 ledere, sikkerheds- og tillidsrepræsentanter har været på. Fra ledelsen har også sikkerhedschef Dorthe Christensen deltaget.
- Det er vigtigt, at både ledere og ansatte er fælles med samme dagsorden og mål. Men det er et sejt træk at få has på mobning. Vores arbejdspladsvurderinger viser, at det overordnet går godt. Men jeg kan også se, at det i nogle afdelinger ikke går godt med det psykiske arbejdsmiljø. Det tager vi fat i, siger hun.
Fællestillidsrepræsentant Erik Gundersen er initiativtager til kurser og kampagne. Han brænder for at gøre Leaf til mobbefri zone.
- Jeg synes, medarbejderne bliver presset mere og mere. Det giver kortere lunte med større risiko for mobning. Det er nødvendigt med grundregler, for hvordan man opfører sig, skrevet ned i en mobbepolitik, siger Erik Gundersen.
Han tror, at indsatsen har fået alle til at tænke sig mere om.
- Vi har fået det psykiske arbejdsmiljø frem i lyset. Der er større forståelse for, hvor ondt det gør på dem, der bliver mobbet. Jeg håber, vi får fulgt op snart, siger Erik Gundersen.
HVAD SYNES DU OM, AT DER ER INDFØRT MOBBEPOLITIK?
Zülbiye Koc, pakkeriet:
- Jeg har ikke været udsat for grov mobning. Men kampagnen har vækket nogle tanker. Man skal kunne lave pjat med hinanden, men nu tænker jeg mere over, om det er over stregen.
Karina Jensen, aromalaboratoriet:
- Et godt initiativ, for mobning gør ondt. Der kan ikke komme nok fokus på det psykiske arbejdsmiljø. Voksne kan jo være værre end børn med mobning. Tingene skal på bordet, og der skal være nogle retningslinjer.
Villy Andersen, pakkeriet:
- Jeg tror, at det virker, når man bliver mindet om, at man skal passe på med mobning. Man skal snakke om problemerne så hurtigt som muligt, så der ikke sker misforståelser.
Anita Kirsten Klintskov, pakkeriet:
- Man tænker mere over, hvad man siger, og det modvirker klikedannelse. Jeg blev selv mobbet i folkeskolen, fordi jeg bruger briller. Jeg kan godt fortælle dig, at jeg ved, hvad mobning er.
20.000 tons slik om året
Leafs fabrik i Slagelse er et eldorado for slikelskere. 20.000 kvadratmeter under tag, hvor der hvert år produceres cirka 20.000 tons slik i velkendte mærker som Malaco, Leaf og Lagermand.
Leaf beskæftiger cirka 280 timelønnede i Slagelse. Slagelse-fabrikken er en del af Leaf International, som er en af de førende på det europæiske slikmarked med over 3.000 medarbejdere. Der sælges slik i over 50 lande, og selskabets omsætning ligger på godt fem milliarder kroner.