Modgang sendte alle i samme båd
Montagens udflytning til Litauen og en massefyring i 2004 var ikke lykken. Men skæbneåret blev faktisk en ny begyndelse for Micro Matic i Odense.
(Foto: Joachim Rode) Navn: Micro Matic i Odense. Grundlagt i 1953. Søsterselskaber i Kina, USA, Litauen og England.
Ansatte: 178 3F'ere, i alt 330.
Årlig omsætning: 990 millioner.
Gennemsnitsalder for 3F'erne: 43 år.
Initiativer omkring uddannelse: Kommunikationskurser i efteråret for 140 medarbejdere, herunder konfliktløsning. Tre dages kursus i ernæringsrigtig kost og motion. Dansk, matematik, engelsk og pc-kørekort hvert efterår, især for nydanskere og ordblinde. Kompetenceafklarende samtaler om kurser og uddannelse hvert år.
Personalegoder: Falck Healthcare, sportsklub, motionsrum, kunstforening, psykologhjælp, medarbejderfond, fodboldbilletter, seniorklub/seniorpolitik, misbrugsordning, jobfastholdelse, sommerhuse og begravelseshjælp.
- Kære Vorherre, sagde kvinden. Skab mig om til noget, der vil gøre manden glad. Og vupti stod der et fadølsanlæg.
Vitsen er fra personalebladet på Odense-virksomheden Micro Matic, der, som den kvikke læser sikkert allerede har gættet, forsyner den ganske klode med fadølsanlæg. Og virksomheden i Odense-forstaden Højme savner ikke selvtillid.
- Vi er de bedste til det, vi laver, siger både fabriksdirektør Kenneth Toftdal og et triumvirat af tillidsfolk: fællestillidsrepræsentant Mogens Madsen, næstformand Anne-Marie Kjellesvik og sikkerhedsrepræsentant Palle Henriksen.
Deres udtalelser understøttes af, at Micro Matic er den største af sin slags i verden; dog hele tiden bidt i haserne af en hollandsk konkurrent.
Det evige hollandske pres, stigende nikkel-råvarepriser og koncentration inden for bryggeribranchen er barsk hverdag for de ansatte i Odense.
Helt kontant har ændringer i bryggeristrukturen og de nye mikrobryggerier ført til, at Micro Matics udviklingsafdeling netop har udviklet en slags mini-fadølsanlæg, som egner sig til specialøllene, der ikke sælges i nær så store fade som de gængse ølmærker.
"Alle havde grædt ud"
Erfaringen har nemlig lært både ledelse og ansatte på Micro Matic, at det ikke er nok at være suveræn på markedet, når omverdenen ikke holder sig i ro.
I den sammenhæng er år 2004 en milepæl. I første omgang en langt fra lykkelig begivenhed: 120 mennesker fik en fyreseddel, fordi montagen skulle sendes til Kaunas i Litauen.
Men efter at alle havde "grædt ud", som Mogens Madsen siger, ændrede globaliseringen sig fra at være en ren trussel til siden at befordre en stor fællesinteresse mellem ledelse og medarbejdere.
- Vi er blevet mere fleksible. Mere i samme båd, fordi vi har fået et fælles afsæt. Særligt det seneste år er produktionen blevet en fælles opgave, siger Kenneth Toftdal.
Kæmpehop i produktivitet
Micro Matic har taget det japanske LEAN-system til sig. Systemet går ud på at forenkle forretningsgange, mindske spild og i det hele taget effektivisere.
Selvom medarbejderne udefra set ikke synes påvirkede af tempoet, så har den samlede produktivitet med LEAN taget et kæmpehop. Eksempelvis har det i år i feriesæsonen kun været nødvendigt at tage 40 afløsere ind mod 80 til 100 før i tiden.
Aflæses i medarbejdernes pengepung kan succesen også, efter fabrikken fra enkeltmandsakkorder og siden afdelingsakkorder nu er gået over til fabriksbonus.
- Vi har været oppe på at få helt op til 33-34 kroner mere i timen, og direktøren gnider sig selvfølgelig også i labben, for han tjener jo også mere, griner Palle Henriksen.
Win-win-situation
Men på Micro Matic skal tingene selvfølgelig også kunne betale sig. Og det at gøre arbejdspladsen rummelig er ifølge direktøren en ren win-win-situation.
I alt 19 nationaliteter - deriblandt flere "tørklædepiger" - samles om maskinerne. Der er folk i fleksjob, unge kriminelle fra Vollsmose, som fortjener en chance, og i tilfælde af sygdom ved alle, at virksomhedens mål ikke er kontrol, men et ønske om at hjælpe, når de efter 14 dages sygdom ringes op af Mogens Madsen, der også fungerer som Micro Matics personalekonsulent.
Trygheden giver lavere sygefravær og virksomheden et godt ry udadtil. En vigtig egenskab i en tid, hvor ventelisten af jobsøgende er ved at tørre ud.
For at forebygge det ensidige, gentagne arbejde, der trods en række arbejdsmiljø-initiativer stadig er på fabrikken, kan medarbejderne få hjælp af en fysioterapeut, massør, zoneterapeut og kiropraktor. Lige som en psykolog står klar med bistand i tilfælde af ondt i psyken - skilsmisse, sygdom eller hvad der måtte ramme.
Kædestrammereksamen
For sikkerhedsrepræsentant Palle Henriksen er det et kæmpeplus, at sikkerhedsorganisationen har vide rammer, så man ikke skal skændes om måtter eller lignende. Det er også fint, at ledelsen honorerer medarbejdere, der har gode idéer, som kan forbedre produktionen og indimellem også sikkerheden.
- Det er ikke nødvendigt med den store kædestrammereksamen for at få en god idé. Og det behøver ikke være raketvidenskab for at blive belønnet.
Men alle Micro Matics fortræffeligheder til trods, så jubles der ikke altid på de indre linjer.
Ufaglært operatør Anna Schmidt har stået ved maskinerne på fabrikken, siden hun var 18. Det er 27 år siden nu, og når man - som hun selv udtrykker det - er "groet fast ved maskinen og har det hele på rygraden", så bliver man efterhånden ikke så meget for at skulle lave sit arbejde om.
- Men jeg synes, det var spændende at være på LEAN-kursus og få idéer til at gøre tingene lettere. Fordi vi skal til at rotere mere, har jeg blandt andet været henne at prøve at svejse, men det er i mine øjne kedeligt. LEAN er jo heller ikke blevet gennemført i alle afdelinger endnu, påpeger Anna Schmidt.
- Det er rigtigt, siger Mogens Madsen. Selvfølgelig er ikke alle lige begejstrede for det nye, og derfor sender vi også en stor flok medarbejdere på kurser i kommunikation og konfliktløsning i efteråret.
- Men jeg synes, at ledelsen er begyndt at lytte meget mere til vores mening om, hvordan tingene kan gøres bedre, tilføjer Anna Schmidt på vej tilbage til sit job.
Fællestillidsrepræsentant Mogens Madsen og sikkerhedsrepræsentant Palle Henriksen har indstillet Micro Matic til Årets Arbejdsplads.