Først flere i arbejde - så reform af efterlønnen

Fem skarpe til Mogens Lykketoft: Socialdemokraterne har nedsat et velfærdsudvalg, der til august skal komme med forslag til ændringer af efterlønnen.

Mogens Lykketoft, medlem af socialdemokraternes Velfærdsudvalg: - Vi har ikke i den foreløbige debat nogen forestilling om at foreslå ændringer i dagpengesystemet.Mogens Lykketoft, medlem af socialdemokraternes Velfærdsudvalg: - Vi har ikke i den foreløbige debat nogen forestilling om at foreslå ændringer i dagpengesystemet.

1. Under valgkampen så du ingen grund til at skære i efterlønnen - nu er du med i udvalg, der skal se på beskæringer - hvordan hænger det sammen?

- Det, jeg sagde, var, at jeg ikke kunne give løfte om uændret efterløn i al fremtid. Men at tidspunktet i denne valgperiode ikke var til at lave ændringer, før vi har ført en politik, så der er beskæftigelse til dem, der er oppe i årene. Det må komme først.
Vi har nu valgt en ny formand, som har sagt, at vi er nødt til at se på de lange linjer. Det gør vi så med den vinkel, at de mennesker, som har brug for efterløn på grund af ledighed eller nedslidning, ubetinget har adgang til efterløn.

2. Kan du forstå, at en del 3F'ere er usikre på, hvad der skal ske med efterlønnen?

- Ja, det er der al mulig grund til, for de borgerlige har hele tiden ligget på lur for helt at afskaffe den. Vores opgave må være fortsat at sikre adgang til dem, der har brug for det.

3. Hvordan kan man sikre, at nedslidte ikke tvinges til at blive på arbejdsmarkedet?

- Det kræver politisk vilje og flertal i Folketinget, og derfor er det vigtigt, at vi gør vores indflydelse gældende.

4. Velfærdsudvalget skal ifølge Kommissoriet kun se på efterløn og pensionsalder - betyder det, at for eksempel dagpenge og andre rettigheder er fredet, uanset hvad Velfærdskommissionen kommer frem til?

- Vi har ikke i den foreløbige debat nogen forestilling om at foreslå ændringer i dagpengesystemet. Det kan være, man kommer til hjørner på et tidspunkt. For mit eget vedkommende er en skattefinansieret dagpengeordning, der giver lavtlønnede god dækning, en afgørende del af den sociale kontrakt, hvor vi til gengæld lader arbejdsgivere fyre folk uden for mange hindringer.

5. Hvorfor skal velfærdsreformer handle om nedskæringer af velfærdsgoder?

- Det skal de heller ikke. Men velfærdssamfundet handler først og sidst om, at vi skaber de mange nye og bedre job, der kan betale en fortsat velfærd. Kan vi det, er vi kommet til et punkt, hvor det er værd at diskutere, om man kan tilskynde folk til at blive længere på arbejdsmarkedet.