Opsving sendte 60.000 indvandrere i job

I 1997 var arbejdsløsheden stor blandt flygtninge og indvandrere. Men i dag står over 60.000 flere op hver morgen og går på arbejde"Det har været en skrøne, at indvandrere var mindre motiveret for at arbejde."

Nyhedsindslag på TV og politikerne på Christiansborg tøver sjældent med at beklage: Integrationen af indvandrere i Danmark har slået fejl.

Men midt i al snakken om starthjælp, ghettoer og det multikulturelle samfund, så har indvandrere og flygtninge, uden mange har bemærket det, taget et syvmileskridt fremad for at blive en del af det danske samfund.

De sidste 10 år har flere end dobbelt så mange indvandrere og flygtninge fra ikke-vestlige lande fået arbejde, viser tal fra beskæftigelsesministeriet.

I 1997 var arbejdsløsheden stor blandt flygtninge og indvandrere. Men i dag står 61.504 flere op hver morgen og går på arbejde, forsørger familien og betaler skat til det danske velfærdssamfund.

Eksperterne kalder det et altafgørende skridt i indvandrere og flygtninges kamp for at blive integreret i Danmark.

- Hjulene i økonomien har igennem mange år kørt stærkt, så der har været behov for indvandrernes arbejdskraft, siger lektor og forfatter Mehmet Necef fra Syddansk Universitet.


Unik chance for integration

Den økonomiske fremgang de sidste 10 år har skabt en historisk lav ledighed i Danmark. Virksomhederne har manglet hænder, og det har givet mange flygtninge og indvandrere mulighed for at få arbejde.

Den vurdering er forsker i velfærd på Aalborg Universitet Christian Albrekt Larsen enig i.

Han kalder den økonomiske opgang for en unik chance for integrationen, som har givet "en stor og pæn fremgang" for indvandrere og flygtninges beskæftigelse. Tallene viser, at de særligt har fået arbejde inden for rengøring, privat service og pleje og omsorg.

- Det har været en skrøne, at indvandrere var mindre motiverede for at arbejde. Vi ved, at de er lige så opsatte på at arbejde som danskere, siger han.

Men først med det økonomiske opsving, har de fået chancen. Dog ser Christian Albrekt Larsen stadig en stor opgave for integrationen i Danmark. For flygtninge og indvandrere har stadig højere ledighed end danskere. Og både han og Mehmet Necef frygter, at den økonomiske nedtur de næste år vil ramme integrationen hårdt.