Prostitution og kvindehandel på Arbejdermuseet

Gratis for 3F'ere: Den anmelderroste udstilling "Kvinder til salg" kører lige nu og resten af året på Arbejdermuseet. Som medlem af 3F kan du komme gratis ind og se den.

Museumsinspektør på Arbejdermuseet Connie Hansen står mellem påklædninger, som prostituerede har båret. (Foto: Harry Nielsen)Museumsinspektør på Arbejdermuseet Connie Hansen står mellem påklædninger, som prostituerede har båret. (Foto: Harry Nielsen)

Temaer som prostitution og trafficking er ikke just noget, man forbinder med Arbejdermuseet. Men ikke desto mindre har Arbejdermuseet en særudstilling med kunstneren John Kørner, der netop lægger op til debat om trafficking og prostitution.

Grunden til, at det netop blev dette emne, som John Kørner tager op, skyldes hans iagttagelse af prostituerede kvinder i Københavns gadebillede.

- Jeg lagde specielt mærke til det en aften, hvor nogle stod og trak foran et galleri. Det var to poler, som mødtes, og det provokerede mig en smule, at det er blevet så normalt at være prostitueret, forklarer John Kørner.

- Disse kvinder er en slags moderne form for den lavere arbejderklasse, som ikke er blevet skildret siden 30'erne, forklarer John Kørner.

Grov udnyttelse

Som en del af udstillingen har Arbejdermuseet lånt beslaglagte genstande, som prostituerede har haft på sig, når de er blevet anholdt af politiet. Desuden har hjælpeorganisationen Christians Safe House udlånt effekter, som prostituerede kvinder fra Afrika har ejet.

- Mange af disse kvinder er fattige og uden uddannelse, og det udnytter bagmændene fuldt ud, forklarer Connie Hansen, der er museumsinspektør.

En af de mange historie, som udstillingen rummer, handler om nigerianske kvinder, som bliver brændemærket, så bagmænd på den måde kan se, hvem kvinderne tilhører.

- En kvinde, som politiet har anholdt, havde syv forskellige brændemærker, fordi hun var blevet handlet syv gange, forklarer Connie Hansen.

Naive og fattige kvinder

Under politirazziaer mod bordeller er politiet blandt andet kommet i besiddelse af såkaldte juju-poser. Juju er den afrikanske form for voodoo, og poserne benyttes af bagmændene til at skræmme og fastholde kvinderne i gældsslaveri og prostitution. Poserne, som Arbejdermuseet har lånt, indeholder blandt andet muslingeskaller, jord og tørrede frugter.

- Det kan være svært at begribe, at disse primitive effekter kan have så stor magt over kvinderne. Men i Afrika er overtro en stor del af kulturen, forklarer Connie Hansen.