Kommune sælger jobcenter
For første gang i danmarkshistorien har en privat virksomhed overtaget et helt jobcenter, nemlig jobcentret i Gribskov. Modellen er lovlig, og kommune og firma ser fordele. Men 3F og S er bekymret.
For første gang i danmarkshistorien har en privat virksomhed overtaget et helt jobcenter. (Arkivfoto) Fra 1. januar er jobcentret i Gribskov kommune ikke længere kommunalt. Byrådet har netop godkendt, at jobcentret omdannes til et aktieselskab, hvor det private konsulentfirma Ramsdal A/S køber 51 procent af aktierne for én million kroner og herefter overtager magten i jobcentret.
Det er første gang, at et kommunalt jobcenter dermed er solgt til et privat firma.
Flertallet af de 64 medarbejdere i jobcentret overdrages efter reglerne om virksomhedsoverdragelse. Kun fem bliver i kommunalt regi.
- Vi har set, at der var et potentiale for øget markedsgørelse af området. Der er jo et hav af private aktører på området i forvejen, som opererer mere enkeltvis. Vi har analyseret området i samarbejde med KL (Kommunernes Landsforening) og prøver nu at samtænke indsatsen i forhold til én privat aktør, forklarer vicekommunaldirektør Claus Thykjær fra Gribskov kommune.
Han forklarer, at kommunen ved en udbudsrunde tidligere på året har vægtet indsatsen højere end økonomien. Det vil sige, at det ikke alene handlede om at få det billigste tilbud.
- Vi tror, at modellen kan tilføre området noget nyt, ikke mindst i forhold til håndteringen af medarbejderne i jobcentret. De har som privat virksomhed nogle frihedsgrader, som vi ikke har, og har nogle andre tilgange til opgaven , siger Claus Thykjær.
Han oplyser, at det stadig er byrådet, der har det endelige politiske ansvar for indsatsen.
Tjene penge på ledige
Overtagelsen bekymrer Poul Erik Andersen, kasserer i 3F Frederiksborg.
- Beskæftigelsesopgaven ligger nu i hænderne på et privat firma, der skal tjene på folks ulykkelige situation, hvad enten det skyldes sygdom, ledighed eller andre forhold. Desuden er der mange uafklarede spørgsmål. Hvad sker der for eksempel, hvis firmaet ikke kan løfte opgaven?, spørger Poul Erik Andersen.
Claus Thykjær fra kommunen:
- Det er rigtigt, at et privat firma skal tjene nogle penge. Men den økonomiske konstruktion er sådan, at hvis firmaet tjener penge, fordi de klarer opgaven godt, tjener vi også penge. Hvis de klarer opgaven dårligere, end vi selv ville have gjort, er det ikke kommunen, der hænger på den, forklarer han.
Et ideologisk projekt
Poul Erik Andersen fra 3F hæfter sig desuden ved, at Kommunernes Landsforening har været meget opsat på at overtage hele beskæftigelsesindsatsen og slippe af med den todelte ledelse i jobcentrene. Det sker fra næste sommer, som følge af finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti.
- Hvorfor kæmpe for at få opgaven og så sælge den til private? Det virker absurd, mener Poul Erik Andersen.
Også Munte Cordrey, socialdemokratisk byrådsmedlem i Gribskov, er bekymret.
- Det er en stor mundfuld for medarbejderne i jobcentret, som nu igen skal have nye arbejdsformer, ny ledelse, efter de problemer, jobcentret havde i opstarten, som andre jobcentre. Det kan i sidste ende ramme indsatsen over for borgerne, siger Munte Cordrey.
- Det har helt klart været et ideologisk projekt for Venstre at gennemføre det her. Det skulle ske for enhver pris, mener hun.
Spørgsmålet om lovligheden i kommunens beslutning har tidligere været rejst i Folketinget. Men så længe der ikke sker overdragelse af myndighedsansvar, er der ikke noget ulovligt ved modellen.