Regeringen spænder ben for tosprogede

VK vil mindske frafald blandt tosprogede lærlinge, men er samtidig skyld i, at tosprogede falder fra i hobetal, siger direktør for landets næststørste erhvervskole.

- Regeringen skal give sådan nogle som mig en chance. Jeg vil gerne uddannes og være iværksætter. Men jeg må ikke, sagde Honar Doskey til Fagbladet den 17. juni, et halvt år efter han med skolepraktikkens afskaffelse havde mistet håbet om at blive færdiguddannet til sit drømmejob som automekaniker. (Foto: Harry Nielsen)- Regeringen skal give sådan nogle som mig en chance. Jeg vil gerne uddannes og være iværksætter. Men jeg må ikke, sagde Honar Doskey til Fagbladet den 17. juni, et halvt år efter han med skolepraktikkens afskaffelse havde mistet håbet om at blive færdiguddannet til sit drømmejob som automekaniker. (Foto: Harry Nielsen)

Nu vil regeringen gøre noget ved det store frafald blandt unge tosprogede på erhvervsuddannelserne, men samtidig melder tekniske skoler om øget frafald blandt indvandrerunge, fordi daværende undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) 1. januar fjernede skolepraktikken på syv erhvervsuddannelser.

- Regeringen siger, den vil integrere, men har samtidig skåret voldsomt ned på skolepraktikken og har dermed fjernet verdens bedste integrationsværktøj. Det betyder, at de unge falder fra i hobetal. De giver op og taber, siger direktør på landets største skolepraktikskole Teknisk Erhvervsskole Center (TEC) i København, Leif Bille.

Stigende antal falder fra

TEC's statistik viser, at siden skolepraktikken blev fjernet og frem til 1. august er 182 unge faldet helt ud af skolens uddannelsessystem. En god del af dem er tosprogede, der giver op, fordi de ikke længere har skolepraktikken som redningsplanke, når arbejdsgiverne ikke vil have dem.

Karen Hornbæk Svendsen, koordinator på TEC, oplyser, at antallet af unge, der falder ud, har været støt stigende de første seks måneder af 2005.

- Vi forventer, at stigningen fortsætter, siger hun.

Tusinder af utilpassede

Foreningen af Skoleledere dokumenterede også i juni med en undersøgelse på 25 tekniske skoler af praktiksituationen på de syv erhvervsuddannelser, hvor skolepraktikken er skåret væk, at knap 40 procent af de unge stod uden praktikplads før sommer - svarende til knap 1.000 unge.

Leif Bille pointerer, at al snakken ikke batter noget. Det fører ikke til integration.

- Det kan ikke være i nogens interesse, at vi får flere tusinde utilpassede unge på Nørrebro. Men er nødt til at bevare skolepraktikken, så længe der ikke er praktikpladser nok, siger Leif Bille, der håber og tror, at den nuværende undervisningsminister Bertel Haarder (V) har en reel vilje til at løse problemerne.

Nævner ikke skolepraktik

Regeringen har i sit debatoplæg til Globaliseringsrådets to dages møde senere på ugen, sat erhvervsuddannelserne til grundig drøftelse med en bekymret konstatering af, at 60 procent af de unge mandlige indvandrere og efterkommere i dag falder fra.

Regeringen peger i sit debatoplæg på en række forklaringer på det store frafald blandt tosprogede. Blandt andet, at manglen på praktikpladser betyder, at mange opgiver, når ikke de kan gennemføre den prioriterede uddannelse. Det er ikke nævnt med et ord, at frafaldet er accelereret kraftigt, efter at skolepraktikken blev beskåret.

Bliver flaskedrenge

Men det er altså sådan, det ser ud i det virkelige liv, og som blandt andet TEC slås med.

Leif Bille påpeger, at skolen prøver at følge de unge tosprogede, der falder ud, men det er svært at holde kontakten med dem.

- Vi mister dem, der før i tiden ville være startet i skolepraktik. De bliver flaskedrenge i Føtex eller kommer måske på produktionsskole, siger Leif Bille.