Ugens politik: Duel på skat

De konservative udfordrede Venstre igen og igen på skat og velfærd. Og Venstre mobber modstandere af krig.

Hvem tjener mest på en skattelettelse. Det spørgsmål stod igen og igen øverst på den politiske lystavle i ugens løb, hvor de konservative forsøgte sig med flere flankeangreb på Venstre og de danske skattesatser.

Logikken siger at jo flere penge man tjener - jo flere penge sparer man naturligvis på en nedsat skat. Med mindre man skærer i bundskatten, som Venstre og Dansk Folkeparti foretrækker sammen med oppositionen.

Logikken er også i front hos de konservative. Her toner man rent flag. Det skal kunne betale sig at arbejde - især, hvis man er topdirektør.

En beregning fra skatteministeren og venstremanden Svend Erik Hovmand viser hvordan Det Konservative Folkepartis forslag om at fjerne mellemskatten vil forgylde direktøren, mens kassedamen må nøjes med lommepenge. En ophævelse af mellemskatten vil give direktøren en årlig skattelettelse på 42.720 kroner, hvis han tjener en rund million kroner om året. Til gengæld kan kassedamen eller SiD' eren med en indtægt på 232.000 kroner - kun se frem til en skattelettelse på 788 kroner.

Forhandlinger i tavshed

Lige nu forhandler en tavs regeringstop om skat. Alt tyder på, at et udspil vil indeholde en lettelse i mellemskatten på to procent over de næste fire år kombineret med en nedsættelse af arbejdsmarkedsbidraget fra otte til syv procent.

Men den manøvre bliver dyr, fordi lettelser i arbejdsmarkedsbidraget ifølge et forlig mellem regeringen og Socialdemokratiet også skal give højere dagpengeydelser og satser for kontanthjælp og folkepension.

Støtter Saddam

Imens statsministeren stille og roligt lagde afstand til de fleste af forslagene fra sin konservative juniorpartner i regeringen, var han anderledes krigerisk i retorikken overfor de mange millioner af mennesker, der verden over var på gaderne i sidste weekend for at demonstrere imod en krig mod Irak.

Demonstrationerne skaber sprækker i presset mod Irak, og de går Saddams ærinde. Han vil udnytte det. De små indrømmelser, han er kommet med, er kommet på grund af det pres, der er imod ham, mente Anders Fogh Rasmussen.

Dansk Folkeparti i fokus

Dansk Folkeparti holder med Venstre i spørgsmålet om såvel demonstranter som skat og overførselsindkomster.

Partiet lægger vægt på at lettelser skal komme de lavestlønnede til gode. Og vandt en del mediedækning på at sige det klart.

Men mest presseomtale tilfaldt dog partiets pressechef Søren Espersen, da han tabte injuriesagen mod ungdomsmagasinet Tjeck.

Magasinet havde således kun fremlagt fakta, da Søren Espersen kort før valget blev omtalt som b-medlem af DNSB Danmarks National Socialistiske Bevægelse.

Dermed sluttede medieugen dårligt for Pia Kjærsgaards parti trods en vis mediesucces i starten af ugen, hvor partiet stod bag et forslag om at forbyde udlændige stemmeret til lokalvalg i Danmark.