Ringe brug af kønsopdelte lønstatistikker
Kun 45 virksomheder hentede kønsopdelte lønstatistikker hos Danmarks Statistik i 2008. DA har intet overblik. SF vil have beskæftigelsesministeren på banen.
Der er ringe overblik over, hvor mange og hvorledes virksomheder anvender de kønsopdelte lønstatistikker. (Arkivfoto Søren Zeuth) I 2008 hentede i alt 45 virksomheder kønsopdelte lønstatistikker hos Danmark Statistik. Året før var tallet 36. Og i år, hvor statistikkerne lige er udgivet, har 18 virksomheder indtil videre hentet 2009-statistikkerne. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Man regner med, at omkring 2.000 virksomheder er omfattet af loven om pligten til at lave kønsopdelte lønstatistikker. Heraf cirka 1.000 på DA-området. Men DA's statistikchef Lars Knudsen kan ikke sætte tal på, hvor mange der henter statistikkerne.
- Vi ved, at der er en pæn interesse. Men vi ved ikke, om det efterfølgende har ført til en drøftelse ude på den enkelte virksomhed, siger DA's statistikchef.
SF: Ministeren skal gribe ind
SF's ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge forarges over det vage overblik og vil rejse sagen over for beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).
- Hvis DA tog så let på arbejdsmiljølovgivningen eller regnskabspraksis, så ville enhver ansvarlig regering jo gribe ind. Men når det gælder ligestilling er interessen ikke særlig stor. Det bekymrer mig, siger hun.
Virksomheder kan som alternativ til lønstatistikkerne lave ligestillingsredegørelser. Hvor mange der gør det, ved DA heller ikke. Desuden kan virksomhederne vælge at bruge deres eget system og selv lave kønsopdelte lønstatistikker.
DA: Ingen grund til bekymring
- Vi mener ikke, der er grund til bekymring. Men derfra og til at slutte, at virksomhederne rent faktisk gennemfører en drøftelse om ligeløn, er der et stykke vej, som vi ingen mulighed har for at belyse, siger DA's Lars Knudsen.
- Jeg vil høre ministeren om muligheden for sanktioner i forhold til, om virksomhederne overholder lovgivningen. SF har løbende fulgt det her område, men ministeren følger stadig ikke op på, om lovgivningen bliver overholdt, siger SF's Pernille Vigsø Bagge.