Minister ind i sag om underbetalte polske vikarer
Socialdemokraterne vil have beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen til at sikre danske lønninger for polakkerne på Egehøj Champignon.
I dette hus i Buchwaldsgade 13E i Odense bor 14 polske vikarer fra Egehøj Champignon under kummerlige forhold. Til sammen betaler de 70.000 kroner om måneden i husleje til Jesper Skouv. Han er samtidig direktør for vikarbureauet JS-Consulting, som vikarerne er hyret igennem. (Foto: Rikke Madsen) Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) bliver nu draget ind i sagen om de underbetalte polakker på det fynske champignongartneri Egehøj.
Det sker efter Nyhedsbrevet 3F's afsløring af, at en række polske vikarer på Egehøj ifølge deres lønsedler kun får mellem 0 og 500 kroner udbetalt i løn hver 14. dag.
Lagt sammen med en kontant ubetaling på 2.000 kroner hver anden uge, ligger deres samlede månedsløn på kun 4.000-5.000 kroner om måneden.
Denne sulteløn får nu den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov til at tage affære.
- Vi har jo netop været med til at forlænge Østaftalen som et værn mod løndumpning fra de nye EU-lande. Det er jo afgørende at sikre, at østarbejdere rent faktisk arbejder til danske løn- og arbejdsvilkår. Og det ser bestemt ikke ud til at være tilfældet i denne sag, siger han.
Stop for huslejefusk
Thomas Adelskov har i et brev til Claus Hjort Frederiksen bedt om en vurdering af sagen om polakkerne på Egehøj Champignon.
Han vil have vurderet, i hvilket omfang loven er overskredet, og hvilket skridt myndighederne i givet fald vil tage.
Hvis loven ikke er overskredet, skal Hjort svare på, hvordan han vil sikre, at Østaftalens ånd om at arbejdet foregår på lige vilkår, bliver overholdt.
Sultelønnen bunder blandt andet i, at hver polak skal betale 4.300 kroner om måneden i husleje til vikarbureauet JS-Consulting, som vikarerne er hyret igennem.
Mange af polakkerne bor stuvet sammen i et hus i det centrale Odense, mens nogle bor på en campingplads.
- Hvis Østaftalen bliver omgået ved hjælp af denne huslejemodel, så må der skrides ind over for det, og få skattemyndighederne til at vurdere, om størrelsen af huslejen er relevant. Der findes allerede regler omkring modregning af fri bolig, som også må kunne bruges i dette tilfælde, siger den socialdemokratiske ordfører Thomas Adelskov.
På et møde i forligskredsen omkring Østaftalen 17. maj skal redegørelsen fra beskæftigelsesministeren diskuteres.
- Jeg forventer, at der på dette møde bliver fremlagt konkrete modeller, så der kan blive skredet ind over for dette hul, siger Thomas Adelskov.