Vikarbureau snød polakker for 3,7 millioner kroner
3F rejser krav mod JS Consulting om efterbetaling på næsten fire millioner kroner til de 140 polakker, som har knoklet med blandt andet at plukke champignoner. Samtidig bliver bureauet meldt til politiet.
Danmarks største champignongartneri Egehøj Champignon på Nordfyn fik via vikarbureauet JS Consulting formidlet polsk arbejdskraft til 30 kroner i timen. (Foto: Rikke Madsen) De polske vikarer, der blev massivt underbetalt på Egehøj Champignon, kan nu se frem til at få deres manglende løn.
I dag fredag 2. juni modtager vikarbureauet JS-Consulting, som formidlede vikarerne til Egehøj, nemlig et krav om efterbetaling på hele 3,7 millioner kroner.
Ud over de 40 polske champignonplukkere fra Egehøj, dækker erstatningskravet også 100 andre vikarer, som JS-Consulting har haft i sin stald. De har arbejdet - eller arbejder - i andre store gartnerier som Alfred Pedersen & Søn, Ove Nielsen A/S og PKM A/S. Ligesom polakkerne på Egehøj er de blevet massivt underbetalt.
Hvis JS-Consulting accepterer kravet om efterbetaling, kan hver polak i gennemsnit se frem til en efterbetaling på omkring 26.000 kroner.
- Det er dybt forkasteligt, at så mange polakker er blevet spist af med så lille en løn. De skal behandles på lige fod med danske arbejdere. Derfor er det vores pligt som fagforening at gøre alt, hvad vi kan, når en arbejdsgiver bryder overenskomsten, siger Peter Kaae Holm, forhandlingssekretær i 3F's Grønne Gruppe, som begrundelse for de massive krav om efterbetaling.
Kan ende i Arbejdsretten
Det samlede beløb på næsten fire millioner kroner er langt fra grebet ud af den blå luft.
Det er fremkommet på baggrund af lønsedler, som det blev aftalt, at Jesper Skouv fra JS-Consulting skulle udlevere i kølvandet på Fagbladets afsløring af grov underbetaling af polakker på Egehøj Champignon i slutningen af april.
Ifølge lønsedlerne har de 140 polakker godt nok i udgangspunktet modtaget den overenskomstsmæssige løn på 105,41 kroner i timen. Men fra dette beløb er der blevet trukket en masse penge, hvilket har betydet, at polakkerne i sidste ende kun har fået udbetalt 1.000 kroner om ugen.
Blandt andet er der blevet trukket hele 2.000 kroner hver 14. dag i husleje, selvom flere af polakkerne har boet under kummerlige forhold i ejendomme, som Jesper Skouv selv har lejet for en billig penge.
Jesper Skouv har også "glemt" at betale søgne-helligdagsbetaling og feriepenge til polakkerne. Så disse beløb er også med i de 3,7 millioner kroner.
Det fagretslige system fungerer på den måde, at det formelt set er JS-Consultings arbejdsgiverforening, GLS-A, der modtager kravet fra 3F.
- Vi regner med at kunne indgå en aftale ved et mæglingsmøde snarest. Men om nødvendigt må sagen ende i Arbejdsretten, hvis ikke vi kan blive enige, siger Peter Kaae Holm.
Vikarbureau afviser krav
Vikarbureau-indehaver Jesper Skouv undrer sig over politianmeldelsen og millionkravet mod JS-Consulting.
- Jeg kan ikke forstå, hvordan 3F er nået frem til sit krav, for man kender ikke mine udgifter til polakkernes transport, husleje og administration, så jeg ser frem til at blive præsenteret for en forklaring og en præcisering af deres udregning, siger han til Fyens Stiftstidende og udtrykker håb om, at et møde med
arbejdsgiverforeningen og 3F kan få afklaret sagen.