København kræver redegørelse i sag om slaverengøring
Knap 16 millioner kroner har rengøringsfirmaet Darenko fået for rengøring hos Københavns Kommune siden 2010. Samtidig har Darenko brugt en underleverandør, der er indblandet i en sag om menneskehandel til tvangsarbejde.
- Vi ved, at rengøringsbranchen har rigtigt store problemer med social dumping, siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S), der nu kræver en redegørelse i en ny sag. (Foto: Presse / Jakob Carlsen) Overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen (S) forlanger nu en redegørelse for kommunens brug af en leverandør af rengøring. Kravet kommer efter Fagbladet 3F's afsløring af, at en af kommunens leverandører gennem flere år, Darenko A/S, har brugt mindst én underleverandør, som er involveret i en ny sag om menneskehandel til tvangsarbejde. Underleverandørfirmaet hedder Juli Rengøring og er registreret i Helsingør.
- Vi skal have ordnede forhold hos de firmaer, der har en kontrakt med Københavns Kommune. Vi ved, at rengøringsbranchen har rigtigt store problemer med social dumping, så derfor er det ekstra vigtigt hele tiden at være opmærksom og sikre sig, at der er orden i tingene, siger overborgmester Frank Jensen.
- Hvis det viser sig, at der sker social dumping hos leverandøren, er det naturligvis noget, der skal gribes ind overfor, siger Frank Jensen.
16 millioner kroner fra København
Overborgmesteren oplyser, at redegørelsen skal leveres af Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF), som har ansvaret på området.
Ifølge ejeren af Darenko, John Nørager Mulvad, beskæftiger han for tiden 15 fuldtidsansatte, som arbejder hos 500 pensionister i Københavns Kommune.
Københavns Kommune oplyser til Fagbladet 3F, at Darenko har modtaget knap 16 millioner kroner fra kommunen i perioden fra 2010 til og med 2013.
Rengøring i børnehave på Frederiksberg
Hos Frederiksberg Kommune oplyser chef for Udbud & Indkøb Adam Hey, at kommunen har brugt Darenko til at gøre rent i en skovbørnehave. Men at kommunen i de seneste tre år ikke har haft kontrakt med rengøringsfirmaet. Afdelingschefen er dog ikke klar over, om nogle af kommunens selvejende institutioner - som selv ansætter og afskediger medarbejdere - benytter sig af Darenko.
Adam Hey oplyser, at Frederiksberg Kommune har godkendt Darenko som et af 20 firmaer, der må levere rengøring til borgere i deres private hjem. Han understreger, at Frederiksberg Kommune har indført arbejdsklausuler for flere år siden. Og at private leverandører på rengøringsområdet som hovedregel ikke må bruge underleverandører - og slet ikke uden kommunens godkendelse.
- Vi vil overhovedet ikke acceptere, at slaverengøring finder sted i Frederiksberg Kommune, siger Adam Hey, chef for Udbud & Indkøb.