Ny rekord i aktivering af ledige

64.000 ledige på dagpenge var i aktivering i maj. Det er rekord-mange. Forklaringen er blandt andet, at flere er ledige i længere tid, mener forskere.

Jobcentrene sender dagpengemodtagere i aktivering som aldrig før. Det skyldes især flere langtidsledige og mere virksomhedspraktik. (Arkiv)Jobcentrene sender dagpengemodtagere i aktivering som aldrig før. Det skyldes især flere langtidsledige og mere virksomhedspraktik. (Arkiv)

Selvom ledigheden i dag er lidt lavere end sidste år, så er flere dagpengemodtagere i aktivering. I maj sidste år var der godt 162.000 bruttoledige - og cirka 56.000 dagpenge-modtagere i aktivering. I maj i år var der knap 158.000 bruttoledige - men omkring 64.000 i aktivering.

De 64.000 dagpengemodtagere i aktivering er det højeste antal nogensinde i en måned, siden målingerne begyndte for over syv år siden.

Sidste år gjorde Beskæftigelsesminister Inger Støjberg op med meningsløs aktivering og "pipfugle-kurser" - i stedet skulle kommunerne belønnes for mere virksomhedsrettet aktivering, også selvom de måtte skrue ned for aktiveringsblusset, lød det fra ministeren.

Flere langtidsledige

Men de nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen tyder på, at kommunerne har skruet op for blusset.

Senioranalytiker Jes Vilhelmsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at en forklaring kan være ledighedens sammensætning.

- Langtidsledigheden er vokset. Rigtig mange er ledige i mere end ni måneder - og så skal de i aktivering. Det påvirker givetvis aktiveringsgraden, siger Jes Vilhelmsen.

Virksomhedspraktik trækker tallet op

Professor Michael Svarer fra Aarhus Universitet er på samme spor og peger på, at flere har været ledige så længe nu, at de skal i aktivering - og i gentagen aktivering, hvis de ikke kommer i job.

- Samtidig viser tallene, at det især er virksomhedspraktik, der som aktiveringstype er vokset mest sammenlignet med maj måned sidste år. I det hele taget er virksomhedspraktik steget markant de senere år. Det ser ud til, at kommunerne satser på virksomhedsrettet aktivering - og her er virksomhedspraktik jo ikke dyrt for kommunerne. Det kan måske også forklare, at antallet af aktiverede ikke er faldet, siger Michael Svarer.

Kan man aktivere ledige så meget, at det ikke længere giver resultater?

- Generelt er aktivering med til at holde folk i gang og god til at modvirke langtidsledighed. Men de ledige skal jo stadig også have tid til at søge job, og selve aktiveringen skal give mening. Det er svært at sige, om de ledige aktiveres for meget, mener Michael Svarer.