Arbejdsmarkedsråd sylter klagesag

I ni måneder har SiD's klage over Bodum-aktiveringen i Egtved og Fredericia ligget hos Arbejdsmar-kedsrådet i Vejle Amt. Tre andre råd har forlængst afgjort sagen.

Svendborg Kommunes aktivering af ledige, der blandt andet gik ud på at lade ledige pakke varer for Bodum, er tidligere kendt ulovlig. Men Arbejdsmarkedsrådet i Vejle Amt har fortsat ikke svaret på SiD's klage over de tilsvarende forhold i Egtved og Fredericia kommuner. (Hans Sturesson)Svendborg Kommunes aktivering af ledige, der blandt andet gik ud på at lade ledige pakke varer for Bodum, er tidligere kendt ulovlig. Men Arbejdsmarkedsrådet i Vejle Amt har fortsat ikke svaret på SiD's klage over de tilsvarende forhold i Egtved og Fredericia kommuner. (Hans Sturesson)

Det trækker ud i måneder med at få afgjort om Bodum-aktivering også er ulovlig i Egtved og Fredericia.

I ni måneder har klagesagen samlet støv hos Arbejdsmarkedsrådet for Vejle Amt. Og det vækker undren hos SiD i Fredericia og Egtved, der nu klager til arbejdsmarkedsrådet over den langsommelige sagsbehandling.

- Det er uanstændigt at afgørelsen trækker ud så længe i en sag, der er meget principiel både for kommunerne og for fagbevægelsen. Vi må have afgørelse om, hvad ledige må og ikke må i forbindelse med aktiveringsprojekter, siger næstformanden for SiD Fredericia A Lars Rasmussen, der sammen med formanden for SiD Egtved Karsten Dahl Andersen har skrevet rykkerklagen.

Klare beviser

Ifølge SiD burde det være nemt for arbejdsmarkedsrådet at afgøre sagen. Det er nemlig allerede sket i tre andre arbejdsmarkedsråd, der i efteråret stoppede Bodum-aktiveringen i Svendborg, Bov, Billund, Ølgod og Grindsted med henvisning til at aktiveringen var ulovlig og konkurrenceforvridende.

- SiD har dokumenteret at de otte kommuner i Bodum-samarbejdet har underbudt det private marked og tilbudt at udføre samling og pakning af Bodum-kander billigere end eksempelvis det private firma TJ Service, siger SiD's uddannelsessekretær Poul Hansen.

- Kommunerne havde intet gjort for at undersøge prisen for arbejdet på det private marked. Det er blandt andet derfor at det har kunne gå så galt. Men nu er det på tide med en afgørelse - også i Vejle Amt, fortsætter han.

I Vejle Amts Arbejdsmarkedsråd har man udsat afgørelsen i sagen flere gange siden september - og senest spillet bolden videre til Konkurrencerådet for at få hjælp til at afgøre sagen.

Men her kan man ikke hjælpe med at afgøre sagen - kun vejlede kommuner og arbejdsmarkedsråd i at håndtere lovgivningen, oplyser Konkurrencestyrelsen, hvor Konkurrencerådet hører hjemme.

Afgørelser på stribe

I efteråret faldt afgørelserne på stribe i Bodum-sagen.

  • 15. august afgjorde Arbejdsmarkedsrådet i Ribe Amt, at aktiveringen var ulovlig i Billund, Ølgod og Grindsted fordi der var tale om ordinært arbejde og fordi kommunerne ikke havde undersøgt at prisen på arbejdet skete på markedsvilkår.

  • 28. august afgjorde Arbejdsmarkedsrådet i Sønderjyllands Amt, at Bov Kommunes Bodum-projekt var ulovligt, blandt andet fordi Bov Kommune ikke kunne dokumentere, at arbejdet for Bodum foregik på markedsvilkår.

  • 16 september afgjorde arbejdsmarkedsrådet på Fyn, at Bodum-aktiveringen i Svendborg var konkurrenceforvridende og ulovlig udførelse af ordinært arbejde.

  • 5. september skulle Bodum-sagen have været afgjort i Vejle Amts arbejdsmarkedsråd for Egtved og Fredericia Kommuners vedkommende - med arbejdsmarkedsrådet udskød afgørelsen.

  • 20. oktober: Arbejdsmarkedsrådet i Vejle Amt skød igen sagen til hjørnespark og vurdering i Konkurrencerådet. Sagen er endnu ikke afgjort.