Landbrugsskoler får Udlændingeservice til at ændre regler
Flere landbrugsskoler bøjede loven om udlændinges ret til at gå på landbrugsskole i Danmark, og så lavede Udlændingeservice reglerne om uden om Undervisningsministeriet og arbejdsmarkedets parter.
Danske landbrugsskoler har fået en særdeles flot service hos Udlændingeservice. (Foto: Gitte Sofie Hansen) Danske landbrugsskoler har fået en særdeles flot service hos Udlændingeservice.
Styrelsen under integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har ikke bare set stort på, at flere landbrugsskoler har bøjet loven for uddannelse af udlændinge – styrelsen har faktisk ændret reglerne, så de passer til de statsstøttede skolers ønsker. Det viser et svar fra integrationsministeren til Folketingets Uddannelsesudvalg:
”Praksisændringen blev gennemført på baggrund af henvendelser fra flere landbrugsskoler, der havde indført et introduktionsforløb, hvor det samlede skoleophold for visse praktikanter fik en varighed på op til 8 måneder.”
Fed fidus for landbrugsskoler
Af Birthe Rønn Hornbechs svar fremgår det, at udenlandske landbrugspraktikanter frem til april 2007 maksimalt kunne få en opholdstilladelse for 18 måneder uden mulighed for forlængelse. Dog kunne opholdstilladelsen forlænges op til 24 måneder, hvis udlændingene deltog i undervisning på en landbrugsskole eller teknisk skole.
Før april 2007 var det praksis, at udlændingenes skoleophold maksimalt måtte vare seks måneder. Men i april 2007 ændrede Udlændingeservice – efter ønske fra flere landbrugsskoler – praksis, således at skoleforløbet som minimum skal udgøre seks måneder og maksimalt otte måneder.
Dermed er de danske skatteborgernes regning til landbrugsskoler med udlændinge steget betragteligt, da skolerne får statsstøtte efter, hvor lang tid eleverne er på skolebænken.
3F: Tagselvbord for skolerne
Hos 3F er man stærk forundret over regelændringen. Den er blevet lavet uden, at områdets faglige udvalg – der fastlægger målene for uddannelsen og rammerne for undervisningens indhold – har været inddraget.
- Det er dybt kritisabelt, at Udlændingeservice har ændret reglerne uden at høre arbejdsmarkedets parter i det faglige udvalg. Styrelsen går alene skolernes ærinde, og skolerne scorer nu endnu flere skattekroner til halve uddannelser for udlændinge. Det ligner et tagselvbord for skolerne, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F, til Nyhedsbrevet 3F.
Skoleophold på 10-11 måneder
Hos Udlændingeservice erkender man, at praksisændringen blev lavet på baggrund af henvendelser fra landbrugsskoler, som havde skoleforløb på mere end seks måneder.
- Der var introduktionsforløb på otte måneder. Men der var også eksempler på forløb på 10 og 11 måneder, og det er for meget. Det har ikke så meget med et praktikophold at gøre, hvis næsten halvdelen af tiden foregår på skole. Så vi lavede reglerne om, så otte måneder nu er det absolut maksimale, siger Merete Pårensgaard, kontorchef for Au pair- og Praktikantkontoret i Udlændingeservice, til Nyhedsbrevet 3F.
Kontorchefen gør samtidig opmærksom på, at det tidligere – i særlige tilfælde – var muligt at have skoleophold på op til 10-11 måneder.
Undervisningsministeriet vidste intet
Hvorfor blev arbejdsmarkedets parter ikke inddraget i regelændringen?
- Vi tog en overvejelse. Men det er ikke noget, der har været hemmeligt. Oplysningen har ligget inde på vores hjemmeside, siger Merete Pårensgaard.
Er det normal kutyme, at Udlændingeservice ændrer reglerne, når nogen bryder dem?
- Det er for langt ude. Udlændingeservice lovliggør ikke lovbrud i denne eller andre sager. Men det kan godt være, at vi skulle have inddraget arbejdsmarkedets parter, siger kontorchefen i Udlændingeservice.
Hvad med Undervisningsministeriet?
- Det overvejede vi heller ikke på det tidspunkt, siger Merete Pårensgaard.