Eksklusivdom: Hjort overvejer indgreb

Det vækker glæde hos beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), at dommen ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg var så klar. Han vil nu nærlæse dommens præmisser og derefter overveje, hvordan den danske retstilstand kan bringes i overensstemmelse med dommene.
- Jeg regner med, at der vil være et bredt politisk flertal for et kommende lovforslag, som lever op til den ændrede retspraksis. Med de domme, der er afsagt, er jeg sikker på, at vi slipper for de hektiske slagsmål, behandlingen af regeringens forslag for et par år siden fremkaldte, siger Claus Hjort Frederiksen til NET-Redaktionen.
Forslaget strandede i 2003 på, at Dansk Folkeparti ikke ville støtte forslaget, og partiets arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted har forud for onsdagens dom udtalt, at han er bedøvende ligeglad med dommen i Strasbourg. Han vil stadig kræve et forslag, der ikke bare forbyder eksklusivaftaler, der gælder lønmodtagere.
Men Claus Hjort Frederiksen anser ikke disse udsagn for at udgøre en hæmsko for vedtagelsen af et forslag om eksklusivproblematikken.
- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at Socialdemokratiet og SF vil stille sig i vejen for, at vi bringer dansk lovgivning i overensstemmelse med en dom ved menneskerettighedsdomstolen. Det har vi jo tradition for i dansk politik, siger beskæftigelsesministeren.
Han vil nu drøfte sagen i regeringens koordinationsudvalg, samtidig med at centraladministrationens jurister bliver sat i gang med at nærlæse dommen for at bedømme, hvordan dansk lov kan bringes i overensstemmelse. Hvornår der kommer et forslag ud af overvejelserne, tør Claus Hjort Frederiksen ikke spå. Men han har en appel til arbejdsmarkedets parter.
- De kunne gøre os en stor tjeneste, hvis de indgik aftaler uden de bestemmelser, som dommene i Strasbourg er rettet imod, siger Claus Hjort Frederiksen.
Han understreger, at regeringen ikke førte sagen i Strasbourg, fordi den går ind for eksklusivaftaler.
- Dem er vi lodret imod. Vi førte sagen, fordi vi mener, det er Folketinget i København og ikke menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, der skal bestemme, om vi skal have eksklusivbestemmelser eller ej i Danmark, siger beskæftigelsesministeren.

Af Karsten Christensen (NET-Redaktionen, Lynx Media)