Dansk Byggeri afviser omstridt vestjysk firma
Byggefirma, der vandt stor murerentreprise for alment boligselskab i Holstebro, kan ikke blive medlem af Dansk Byggeri.
Dansk Byggeri vil ikke optage byggefirmaet HB Bolig Aps. Det omstridte firma bruger tyske enkeltmandsfirmaer til renovering af det almene boligbyggeri Thorsvej 10-70 i Holstebro. Det omstridte vestjyske byggefirma HB Bolig Aps er vejet og fundet for let af arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri. Dansk Byggeri vil simpelt hen ikke have firmaet som medlem.
Virksomheden er netop nu i fokus, fordi det anvender falske tyske selvstændige til murerarbejde på en kæmpemæssig renovering af et alment boligbyggeri i Holstebro.
Tyskerne honoreres i forhold til antallet af sten, de lægger. Og prisen er, ifølge 3F i Holstebro, cirka halvdelen af, hvad en dansk murersvend skal have.
Byggedirektør bekræfter
Direktør i Dansk Byggeri Børge Elgaard bekræfter, at man ikke har villet optage firmaet. Men han ønsker ikke at oplyse baggrunden.
- Men overordnet set, så har vi samme interesse som fagbevægelsen i at holde orden i rækkerne for at bevare og styrke den danske aftalemodel. Vi vil derfor ikke have nogen ind, som vi på forhånd kan se, vil undergrave den danske model. Det er dog ikke dermed sagt, at det omtalte firma er afvist af den grund. For det ved jeg intet om. Og det var ikke nødvendigvis derfor, han ikke kom ind, siger Børge Elgaard.
HB Bolig Aps. var billigst blandt 13 firmaer, da Boligselskabet Sct. Jørgen i Holstebro afholdt offentlig licitation over arbejdet. HB Bolig Aps. bød 16,9 millioner kroner eller omkring 10 procent mindre end næst billigste.
Overrasket over billigt bud
Regionalformand for Dansk Byggeri Midt Vest murermester Carsten Raakjær kender ikke HB Bolig Aps.
- Man bliver noget overrasket, når der pludselig dukker en ny spiller op i forbindelse med en trods alt så stor entreprise. Overraskelsen bliver ikke mindre af firmaets pris. Det kan simpelthen ikke hænge sammen, hvis man skal følge spillereglerne på arbejdsmarkedet, siger Carsten Raakjær.
- Men vi har jo fået forklaringen nu: Der skal ikke svares overenskomstmæssig løn, og der skal ikke betales skat. Det kan vi andre ikke konkurrere med. Og hvis det er noget, som udvikler sig, så er der til gengæld mange virksomheder, der må afvikle, uddyber han.