Danmark i spidsen for FN-topmøde om fattigdom

Den globale økonomiske krise anslås at have sendt yderligere 100 millioner mennesker ned under fattigdomsgrænsen.

Udover Danmark efterlever kun fire andre i-lande FN's målsætning om at afsætte 0,7 procent af bruttonationalindkomsten til ulandsbistand.Udover Danmark efterlever kun fire andre i-lande FN's målsætning om at afsætte 0,7 procent af bruttonationalindkomsten til ulandsbistand.

FN's generalsekretær Ban Ki-moon har bedt Danmark om sammen med Senegal at lede forhandlinger op til og under topmødet i FN's hovedkvarter i New York til september.

Ved topmødet skal der gøres status over de såkaldte 2015-mål, som verdens statsledere vedtog ved det store Millenium-topmøde i år 2000. Målene siger blandt andet, at andelen af mennesker, der lever for mindre end én dollar om dagen, og mennesker, som lever med hungersnød, skal halveres inden år 2015.

Krisen gør det sværere

Desværre må vi erkende, at der skal skabes betydelige resultater på topmødet, hvis vi skal nå 2015-målene. Ikke mindst skal de store i-lande leve op til de løfter, der blev givet i 2000. Når man ser bort fra en lille kreds af lande - heriblandt Danmark - har det store flertal ikke leveret varen i de ti år, der er gået, siden målene blev sat. Og nu gør den globale økonomiske krise det endnu sværere at komme i mål i år 2015.

De fremskridt, som trods alt er opnået, trues af den globale økonomiske krise, som anslået har sendt yderligere 100 millioner mennesker ned under fattigdomsgrænsen. Det gælder særligt i landene Afrika syd for Sahara og det sydlige Asien, som huser flest af verdens ekstremt fattige, og som er særligt udsat for tilbageslag.

Kun få i-lande leverer

Jeg er naturligvis glad for, at Danmark har fået opgaven at lede topmødet, selvom det bliver en utrolig vanskelig opgave. For allerede nu ved vi, at der vil være en række af verdens fattigste lande, der får meget, meget svært ved at nå 2015-målene, hvis der ikke sker noget drastisk.

Udover Danmark efterlever kun fire andre i-lande FN's målsætning om at afsætte 0,7 procent af bruttonationalindkomsten til ulandsbistand. Danmark vil således - efter fastfrysningen i genopretningspakken - i 2011 give 0,76 af vores bruttonationalindkomst i udviklingsbistand.