Brug af virksomhedspraktik eksploderer

Kommunernes aktivering i virksomhedspraktik er 10-doblet på halvandet år. Kraftigt misbrug, mener 3F's forbundssekretær Per Christensen.

- Når virksomhedspraktik er vokset så meget, er der tale om misbrug, mener Per Christensen fra 3F (arkiv)- Når virksomhedspraktik er vokset så meget, er der tale om misbrug, mener Per Christensen fra 3F (arkiv)

Flere og flere ledige dagpengemodtagere sendes i virksomhedspraktik. I januar 2009 var godt 1.000 forsikrede ledige i virksomhedspraktik. I juni i år var tallet over 10.000.

- Når virksomhedspraktik er vokset så meget, er der klart tale om misbrug. Kommunerne fortolker reglerne alt for vidtgående. Oprindelig skulle virksomhedspraktik bruges, når andre redskaber ikke gav nogen effekt. Nu bruger jobcentrene ofte virksomhedspraktik som et af de første redskaber, siger 3F's forbundssekretær Per Christensen.

Han mener, at den omfattende brug af virksomhedspraktik betyder tab af ordinære arbejdspladser.

- Når det ofte er helt almindelige ledige, der ligeså godt kunne få et almindeligt arbejde, så er virksomhedspraktik gratis arbejdskraft til virksomhederne i et helt urimeligt omfang, fremhæver Per Christensen.

Mere refusion

Jo mere kommunerne aktiverer de ledige, jo mere refusion får de fra staten.

Arbejdsmarkedschef i Jobcenter Assens, Dorthe Dahlstrup, mener, det er en af forklaringerne på stigningen.

- Vi bliver incitaments-styret på økonomien, og jeg tror, det er det, der slår igennem. Det betyder også noget, at virksomhedspraktik ikke koster noget for kommunen, mener hun.

Dorthe Dahlstrup peger også på, at Arbejdsmarkedsstyrelsen har et fokus på, at aktivering skal ske i private virksomheder, og at unge aktiveres tidligere end før.

Flere årsager

I Vejle mener jobcenterchef Michael Petterson, at der kan være tre årsager til stigningen.

- Virksomhedspraktik giver ofte mere mening for den ledige, end et jobsøgningskursus. For det andet er det et billigt instrument, hvis det virker. Og endelig har Arbejdsmarkedsstyrelsen fokus på det, siger han.

Han mener, at virksomhedspraktik i stigende grad bruges i forbindelse med brancheskift og til opkvalificering af den lediges kompetencer. Tidligere blev primært ledige langt fra arbejdsmarkedet sendt i praktikken

- Det er klart, at vi er opmærksomme på, om praktikken fjerner ordinære ansættelser. Vi er ikke altid enige med fagbevægelsen om det, men vi har en god og konstruktiv dialog om det, siger Michael Petterson.