Byggearbejdere forventer flere lønkroner
OK07: Der er massivt forventningspres på lønmodtagerside forud for byggeriets overenskomstforhandlinger
Topforhandlerne har så småt taget hul på byggeriets overenskomstforhandlinger. Fra venstre Dansk Byggeris formand Povl Christensen, BAT-formand John Larsen, Dansk Byggeris direktør Jens Klarskov og TIB's bygningsgruppeformand Peter Hougård Nielsen. (Foto: Harry Nielsen) Hellere jobfest end lønfest, lyder budskabet fra arbejdsgiverne. Hvorfor dog ikke begge dele, siger arbejdstagerne.
Byggeriet tog torsdag formelt hul på overenskomstforhandlingerne med udveksling af krav og en aftale om en køreplan.
Det var ganske så rituelt som altid, om end lønmodtagernes topforhandler, gruppeformand i Byggegruppen i 3F John Larsen, kunne glæde sig over et bedre udgangspunkt end nogensinde før.
- Det kan ikke undre, at vi er på toppen af den største højkonjunktur, vi nogensinde har oplevet i byggebranchen, og så mener, at vi skal have noget på lønnen og på vores prislister. Der er et massivt forventningspres om, at der kommer flere penge i lønningsposen. Det har flere årsager; en af dem er cheflønningernes himmelflugt, en anden at vi faktisk har haft en lønudvikling, der har været overraskende afdæmpet i forhold til, at alle mand er af hus, sagde John Larsen.
Alt taler for moderat udvikling
Dansk Byggeris direktør Jens Klarskov anbefaler at satse på jobfest frem for lønfest.
- Bygge- og anlægsområdet har allerede et lønforspring, så der er bestemt ikke noget, der skal indhentes. I modsætning til tidligere overenskomstforhandlinger i en situation med højkonjunktur taler alt denne gang for en moderat lønudvikling, sagde Jens Klarskov og forklarede det blandt andet med, at udenlandsk arbejdskraft som noget nyt kan tage toppen af trykket.
Formanden for Bygningsgruppen i TIB Peter Hougård Nielsen benyttede anledningen til at slå fast, at det ikke er håndværkernes lønninger, der har fået bygge- og boligpriserne til at eksplodere.
- Det er grådige bygherrer og materialeindustrien, der har udnyttet situationen til at score nogle gevaldige gevinster, sagde han.
Seniorpolitik nødvendig
Nyt tema i forhold til tidligere på byggeområdet er et gensidigt ønske om at fastholde medarbejderne i branchen. Mange dropper ud af byggebranchen, når de har passeret de 50 år. Kun halvdelen af dem, der har en af branchens uddannelser, arbejder rent faktisk i byggebranchen.
- Det gælder derfor om at finde incitamenter til, at folk bliver i branchen, for eksempel gennem egentlige seniorpolitiske ordninger, det kan være ekstra fridage, firedages arbejdsuge eller mere ferie til seniorer, sagde John Larsen.
Dansk Byggeris formand Povl Christensen var enig i behovet for at fastholde gode medarbejdere i branchen, også når de er over 50.
- Spørgsmålet er bare, hvordan det gøres.