Byggeriets optimisme i top

Overenskomstforhandlingerne skydes i gang samtidig med, at byggeerhvervets forventninger til fremtiden sætter nye rekorder

Byggegruppen i 3F glæder sig over striben af "gode tal" med "næsten alle mand af hus".Byggegruppen i 3F glæder sig over striben af "gode tal" med "næsten alle mand af hus".

Når overenskomstforhandlingerne på byggeområdet formelt skydes i gang torsdag 7. december, sker det på et tidspunkt, hvor optimismen og troen på fremtiden slår alle rekorder.

Det går fortsat forrygende i byggeriet, og forventningerne til fremtiden er i top, bekræfter alle de seneste tal.

Faktisk har erhvervets egne forventninger aldrig været større, fremgår det af Danmarks Statistiks sæsonkorrigerede konjunkturindikator.

Der er fremgang inden for både beskæftigelse, ordrebeholdning og omsætning.

- Selv mangelen på arbejdskraft er tilsyneladende aftagende, hvilket måske kan mane nogle af de værste dommedagsprofetier om overophedning af økonomien i jorden for en tid, siger Bo Sandberg, økonom i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet.

- Der er fortsat mange virksomheder, som angiver, at de har svært ved at skaffe den fornødne arbejdskraft, men andelen har nu været faldende i fire måneder i træk - fra 46 procent ved udgangen af juli til nu 34 procent ved udgangen af oktober.

Beskæftigelsesrekord

Det er ikke bare fremtidsudsigterne, der er gode. Den nuværende beskæftigelse i byggeriet er den højeste på noget tidspunkt i 25 år med i alt 183.000 beskæftigede.

De seneste ledighedstal for byggeriet sætter så at sige også rekord. Den samlede ledighed i slutningen af oktober var 2,2 procent mod 3,8 procent på samme tidspunkt sidste år. Elektrikerne har den laveste ledighed med 0,8 procent eller bare 189 personer. 3F'erne (uden murere) har den højeste ledighed på 4,9 procent.

Topforhandler på lønmodtagerside i byggeriet gruppeformand i Byggegruppen i 3F John Larsen glæder sig over striben af "gode tal" med "næsten alle mand af hus".

- Det er da ganske rigtigt det bedst tænkelige udgangspunkt for de kommende overenskomstforhandlinger, og vi forventer naturligvis også, at det smitter af på resultatet, siger han uden i øvrigt at ville gå i detaljer om forventningerne.

Rekord i udlændinge

Og når vi nu er ved de mange rekorder, så er der også rekord i antallet af udenlandske bygningsarbejdere i Danmark.

Der er flere end 1.700 bygningsarbejdere med opholdstilladelse efter Østaftalen, der er 1.500 udenlandske virksomheder, der har udstationeret et ukendt antal medarbejdere til byggeopgaver i Danmark - og så er der desværre et meget stort antal illegale arbejdere i byggebranchen. I sagens natur kendes tallet ikke. BAT vurderer på baggrund af antallet af sager, som byggefagforeningerne har registreret, at der er 15.000-18.000 illegale bygningsarbejdere i Danmark. Det svarer til hen ved ti procent af branchens samlede arbejdsstyrke.

Så alt er ikke rosenrødt trods optimismen.