Topforhandler: Overraskende OK-indblanding fra regeringen

Hårde udmeldinger fra regeringen gør ikke næste års offentlige overenskomstforhandlinger lettere, lyder det fra de statsansattes nye topforhandler.

Topforhandler for de offentligt ansatte frygter, at det bliver meget svært, når der om trekvart år skal forhandles overenskomst. (Arkivfoto: Thomas Fredberg.)Topforhandler for de offentligt ansatte frygter, at det bliver meget svært, når der om trekvart år skal forhandles overenskomst. (Arkivfoto: Thomas Fredberg.)

- Jeg er noget overrasket over at læse i et regeringsgrundlag, at de i den grad bevæger sig så tæt på de kommende forhandlinger. Det vil ikke gøre noget, der formentlig bliver vanskelige overenskomstforhandlinger, lettere.

Sådan lyder det fra Flemming Vinther, formand for CFU. Han skal om trekvart år stå i spidsen for de statsansattes overenskomstforhandlinger.

Regeringen skriver blandt andet i sit nye arbejdsprogram, at den ønsker færre centrale aftaler om løn og arbejdsregler. Og større rum for lokale aftaler mellem medarbejdere og ledere.

Tjener ikke nogen

Flemming Vinther er som sådan ikke overrasket over, at man ønsker at gå den vej.

- Men jeg synes ikke, at det tjener nogen af os, hvis den ene af parterne begynder at binde sig meget hårdt op på bestemte elementer, siger Flemming Vinther.

- Arbejdsgiverne plejer jo ikke at være sene til at sige til os andre, at vi ikke skal gå ud og stille ultimative krav. Så synes jeg også, at man selv skal lade være med at køre nogle enkeltelementer meget hårdt frem. Og det må siges at være tilfældet i et regeringsgrundlag.

Et signal fra regeringen

Flemming Vinther afventer selv lønkommissionens redegørelse i maj, som han har fuld tillid til. Den skal indgå som fælles baggrundsmateriale ved forhandlingerne i 2011.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der får lov til at skrive konklusionerne på forhånd. Men det er klart, at det her er et signal fra regeringens side om, hvor de vil slå ned, siger den statslige topforhandler.