Statsansatte opgiver at sikre reallønnen

Statsansatte kræver lønstigninger ved OK 2011, men det er urealistisk at sikre reallønnen. I stedet er nøgleordet tryghed.

Ingen lønfest til de statsansatte. Nøgleord bliver tryghed ved overenskomstforhandlingerne næste år. (Arkivfoto Harry Nielsen)Ingen lønfest til de statsansatte. Nøgleord bliver tryghed ved overenskomstforhandlingerne næste år. (Arkivfoto Harry Nielsen)

Statsansatte skal ikke regne med, at deres realløn bliver sikret næste år. Også pensionskrav er droppet.

Sådan er den lidt dystre melding fra Flemming Vinther, formanden for OAO-Stat (Offentligt Ansattes Organisationer). OAO-Stat udtog i dag generelle OK-krav for 2011.

- Det er ikke verdens sjoveste budskab at komme ud med, erkender Flemming Vinther.

- Men i sin frustration over det, skal man huske, at de statsansatte har haft en højere lønudvikling end de private. Man kan sige, at vi har haft et rente- og afdragsfrit lån. Vi havde en historisk høj ramme for tre år siden, siger Flemming Vinther, der forestiller sig en ramme på to år denne gang.

Økonomien sætter grænsen

Det er den generelle krise og det beskedne overenskomstresultat i år, der binder de statsansatte. Samt det faktum, at de via reguleringsordningen ”skylder” cirka 1,5 procent, allerede inden forhandlingerne er begyndt.

Men lønstigninger kræver man nu alligevel. Og de skal fordeles generelt, så ingen forfordeles, lyder kravet. Desuden bliver ”tryghedspakken” et nøgleord:

- Det handler om at gøre medlemmet tryg gennem kompetenceudvikling, medinddragelse og reel indflydelse på de omstillinger, som er uundgåelige - også i staten. Således at den enkelte altid kan bevare et job enten i eller uden for staten, siger Flemming Vinther.

Ligeløn har fået plads

Et andet krav er en bedre regulering af forholdet og vilkårene mellem ekstraordinært ansatte og ordinære ansatte.

- Alle kender nogen, der ikke har arbejde længe. Særligt tryghedspakken og forholdene omkring de ekstraordinært ansatte vil betyde meget for 3F'erne, vurderer Ellen Lykkegård, formanden for 3F's offentlige gruppe.

Ligeløn har også fået plads. Man ønsker sig blandt andet, at der udvikles værktøjer, der kan definere arbejde af samme værdi og sammenligne løn på tværs af grupper.

- Ligelønskommissionen kunne ikke nå til enighed. Men hvis vi kan finde nogle løsninger, er det elementer, der virkelig kan flytte noget, siger Flemming Vinther.