Jobpatrulje på banen mod fup af unge
Fra næste uge besøger LO's Jobpatrulje traditionen tro virksomheder over hele landet for at tjekke forholdene for unge med fritidsjob.
Sidste år var der problemer på fire ud af ti af de arbejdspladser, hvor aktivisterne i LO's Jobpatrulje lavede interviews med fritidsjobbere. (Arkivfoto) Sommerferien står for døren, og mange børn og unge vælger at bytte skolebænken ud med et fritidsjob for at tjene lidt lommepenge.
Sommertid er også lig med Jobpatrulje-tid, for desværre er det ikke alle unge fritidsjobbere, der arbejder under ordnede forhold.
Derfor kører aktivister fra LO's Jobpatrulje riget tyndt for at besøge virksomheder og tjekke arbejdsforholdene for fritidsjobbere samt informere om regler og rettigheder.
Og erfaringerne viser, at det er nødvendigt at rykke ud med råd og vejledning. Sidste år var der problemer på 40 procent af de arbejdspladser, hvor aktivisterne fik snakket med de unge.
- Arbejdsgivere, forældre og børn ved ikke nok om børn og unges arbejdsforhold. Det, at vi oplyser om det, gør interessen større. Men der er altid nogle arbejdspladser, hvor der er behov for, at vi kommer og kigger dem i kortene, siger LO-konsulent Stig Møller, der er koordinator for Jobpatruljen.
Samme problemer år efter år
Fritidsjobbernes problemer drejer sig både om ansættelsesforhold og arbejdsmiljø. Eksempelvis manglende ansættelseskontrakt og/eller tillæg, tunge løft eller arbejde med farlige maskiner som skæremaskiner, brødmaskiner eller pappressere.
Jobpatruljen kører på 27. år, og intet tyder på, at aktivisternes arbejde bliver overflødiggjort foreløbigt.
- Det er de samme problemer, vi møder år efter år. Men mange af dem bliver heldigvis løst med det samme, siger Stig Møller.
Han fortæller, at virksomhederne ofte har taget ved lære af patruljens besøg og har orden i tingene, når aktivisterne vender tilbage året efter.
- Men desværre er der også arbejdsgivere, der spekulerer i at snyde, siger han.
I år er målet at få interviewet 1000 fritidsjobbere om deres vilkår. Dertil kommer oplysninger om løn- og arbejdsforhold fra yderligere 500 fritidsjobbere, som ikke er til stede på arbejdspladserne, når patruljen kommer og i stedet får et spørgeskema.