Nørrebro Bryghus-konflikt på nedsat kraft
Blokaden mod Nørrebro Bryghus kan fortsætte, selv om virksomheden bliver delvist dækket af en overenskomst med 3F. Men det bliver på nedsat kraft og med en ny formulering på løbesedlerne.
Det er ulovligt at opfordre til kundeboykot som led i en faglig blokade. Det fastslog Arbejdsretten. Så nu skal løbesedlerne laves om. (Arkivfoto: Harry Nielsen.) Konflikten mellem Nørrebro Bryghus og to 3F-afdelinger tog en overraskende drejning, da den mandag den 28. november blev behandlet i Arbejdsretten.
Bryghuset mener, at LO's sympatikonflikter er ulovlige - primært fordi de ansatte i forvejen er dækket af en overenskomst med Kristelig Fagforening.
Men i Arbejdsretten tilbød bryghuset uden betingelser at indgå en overenskomst for det bryggeri, man har etableret i Hedehusene.
Det er der, Nørrebro Bryghus producerer flaskeøl til detailhandelen, og det er den del af virksomheden, der har været hårdest ramt af de seneste måneders sympatikonflikterne.
De har blandt andet forhindret leverancer af øl til COOP Danmarks butikker, som tidligere har aftaget en fjerdedel af produktionen fra bryggeriet.
Efter en kort pause accepterede LO's delegation i Arbejdsretten, at der bliver lavet en tiltrædelsesaftale til Industriens Overenskomst, og at de sympatikonflikter, der er rettet direkte mod bryggeriet i Hedehusene, bortfalder.
Til gengæld nikkede Nørrebro Bryghus til, at sympatikonflikterne mod restauranten i København kan køre videre, indtil Arbejdsretten kommer med den endelige dom om to uger.
Tilfredshed i 3F-afdelinger
Tilbuddet om en særskilt bryggerioverenskomst har været fremsat før, men der er hver gang fulgt betingelser med, oplyser Finn Sørensen, der er formand for 3F Industri og Service i København.
- Det var først i Arbejdsretten de accepterede en aftale uden betingelser, og så slog vi selvfølgelig til, siger han.
Dermed kan Nørrebro Bryghus igen få sit flaskeøl ud i butikkerne. Restauranten har sin egen produktion, og den berøres ikke af den nye overenskomst.
De to 3F-afdelinger bag konflikten, Hotel og Restauration og Industri og Service, er på den ene side tilfredse med, at Nørrebro Bryghus nu har accepteret at indgå en overenskomst med 3F.
På den anden side erkender de to afdelinger, at det ikke længere er muligt at lægge det samme pres for at få hele virksomheden dækket af en aftale.
- Det er klart, at vi hellere havde set en samlet løsning, som vi kender fra andre restaurationsbryggerier. På den anden side er det nu slået fast, at mikrobryggerier med eget produktionssted er 3F's område. Og at vi har krav på en overenskomst, selv om de ansatte på bryggeriet i forvejen var omfattet af den samme aftale, som medarbejderne i restauranten, siger Finn Sørensen.
Ulovlig opfordring til boykot
Oveni må de acceptere, at de løbesedler, de har uddelt foran restauranten i Ryesgade i København, er ulovlige, fordi de opfordrer til boykot.
Det fremgår af en tilkendegivelse fra Arbejdsretten, som ikke dermed har taget stilling til selve spørgsmålet om lovligheden af sympatikonflikterne.
Det er i orden at orientere om konflikten via løbesedler, men ikke at bede folk til at blive væk.
- Det må vi selvfølgelig acceptere. Vi vil i øvrigt ikke anvende kampskridt, der kan skade selve sagen om sympativarslernes lovlighed. Og hvad den angår, viser al tidligere retspraksis, at vi har gode muligheder for at vinde, siger Finn Sørensen, der er næstformand for 3F Industri og Service i København.
Finn Sørensen henviser til, at Arbejdsretten i tidligere sager har bekymret sig meget lidt om, hvorvidt en virksomhed i forvejen er dækket af en overenskomst, og hvilken overenskomst der i øvrigt er bedst.
I den såkaldte Ikadan-sag fra 1999 slog Arbejdsretten således fast, at SiD (nu 3F) har ret til at beskytte sit naturlige, faglige område ved at konflikte sig til en overenskomst.
Ikadan forsøgte, som Nørrebro Bryghus, at overbevise Arbejdsretten om, at en fortsættelse af konflikten ville koste virksomheden livet, men sympatikonflikterne, som ikke var mere omfattende end i den aktuelle konflikt, fik rettens blå stempel.