Kvinder får rettigheder i Nepal
Nepals kvinder vinder store politiske sejre efter kongens fald. Stolthed og glæde blandt fagligt aktive kvinder.
Et barn født af en enlig kvinde kunne indtil for nylig ikke få statsborgerskab, kunne ikke komme i skole og havde udsigt til et liv i fattigdom. (Foto: Eva Tabor) Nepals undertrykte kvinder vinder store politiske sejre efter at kongen er sat på porten.
Et barn, som bliver født af en enlig kvinde er stort set ikke eksisterende.
Sådan var det i Nepal indtil for få uger siden.
Barnet kunne ikke få statsborgerskab, kunne ikke komme i skole og havde udsigt til et liv i fattigdom. Det bliver ændret nu.
Nepals nyindsatte parlament har netop vedtaget, at børn af enlige mødre kan få statsborgerskab efter deres mor.
- Vi er så glade og stolte. Det er en kæmpe sejr for kvinders rettigheder i Nepal og en stor opmuntring til at fortsætte vores arbejde, siger Binda Pandey, der er næstformand i den faglige landsorganisation, GEFONT.
Parlamentet har også besluttet, at der skal være 33 procent kvindelig repræsentation i alle offentlige instanser, og flere end 100 love skal igennem en grundig gennemgang for at fjerne alle kønsdiskriminerende tiltag.
Lobbyarbejde gav pote
I årevis har kvinderne i landsorganisationen GEFONT kæmpet for anerkendelse af deres rettigheder. Da Nepals Kong Gyanendra gennemførte et statskup i februar 2005 og afsatte regeringen, fortsatte kvinderne deres lobbyarbejde over for politikerne, så de kunne have forståelse for kvindernes krav den dag, demokratiet vendte tilbage i Nepal. Det skete i april 2006, da en massiv folkelig modstand og landsdækkende strejker tvang kongen i knæ.
GEFONT har siden 2001 gennemført et projekt i samarbejde med KAD og senere 3F for at få forbedret kvindernes vilkår på arbejdsmarkedet og i samfundet.
En fantastisk udvikling
- Det er en fantastisk udvikling, vi er vidner til i Nepal. Det er mindre end to måneder siden, at kongen fortsat styrede landet med hård hånd. Siden er udviklingen gået utroligt hurtigt. En lang række bestemmelser, som fjerner kongens magt, er vedtaget. Helt afgørende er det, at hæren nu kontrolleres af parlamentet og ikke længere af kongen, siger Eva Tabor, international rådgiver i 3F.
Hun har gennem flere år arbejdet tæt sammen med GEFONT og vurderer, at der er mere brug for støtte end nogensinde.
- Det er helt afgørende, at det internationale samfund støtter den demokratiske proces i Nepal. Der er behov for massiv udviklingsbistand til Nepal, som er et af de fattigste lande i verden. Kommer der ikke hurtigt gang i en udvikling, som gavner den brede befolkning, kan den hurtigt miste troen på, at politikerne kan indfri deres forventninger, mener Eva Tabor.