Unge siger nej til euroen
Står det til de unge danskere, skal kronen fredes og de øvrige EU-forbehold fredes, viser ny undersøgelse.
Står det til de unge danskere, skal kronen fredes, og de øvrige EUforbehold fredes, viser ny undersøgelse. (Arkivfoto) 55 procent af de 18-29 årige går ikke ind for euroen i Danmark. Kun 30,3 procent af de unge vil udskifte den nationale valuta.
Det viser en ny undersøgelse om danskernes forhold til EU og valget til EU-Parlamentet den 7. juni. Den er lavet af Analyse Danmark for Nyhedsbrevet 3F i perioden 24.-27. april.
Undersøgelsen viser også, at de tre øvrige danske EU-forbehold stadig skal bevares. 40, 4 procent af de unge siger nej til unionsborgerskab, forsvarssamarbejde og retligt forbehold. Hvorimod 25,1 procent siger ja til afskaffelse af forbeholdene fra 1993.
Optaget af globale problemer
De 18-29 årige fravælger altså euroen og vil beholde de tre øvrige forbehold. Lektor Johannes Andersen fra Aalborg Universitet mener, at forklaringen blandt andet ligger i, at de unge opfatter arbejdet i EU som "snæversynet".
- De unge er mere optaget af store spørgsmål som det globale klima og den økonomiske krise. Derfor er det lige nu underordnet med en debat om de fire forbehold, siger Johannes Andersen.
Ingen støtte til bevægelserne
Han mener dog ikke, at det er udtryk for et udtalt ønske om at bevare status quo i dansk EU-politik. Det er mere et udslag af skepsis og uvidenhed.
For undersøgelsen viser samtidig en ringe tilslutning fra de unge til de EU-kritiske partier. Folkebevægelsen mod EU ville ryge ud af EU-Parlamentet, hvis det stod til de unge. De ville kun opnå 1,6 procent af stemmerne, lige som Junibevægelsen ville få opbakning fra 0,4 procent af de unge.