Aktion for fagligt aktive i Indien

Faglige aktivister fik arrestordre på halsen efter kritik af arbejdsforhold i Indien. Uacceptabelt, mener den danske forening Clean Clothes Campaign.

Københavnere kunne mandag støde ind i personer, der var kneblet for munden med tape. De kom fra menneskeretgruppen Clean Clothes Campaign i Danmark, der protesterede mod Indiens forfølgelse af fagligt og politisk aktive. (Foto: Søren Zeuth )Københavnere kunne mandag støde ind i personer, der var kneblet for munden med tape. De kom fra menneskeretgruppen Clean Clothes Campaign i Danmark, der protesterede mod Indiens forfølgelse af fagligt og politisk aktive. (Foto: Søren Zeuth )

Københavnere på juleindkøb kunne mandag formiddag støde ind i personer, der var kneblet for munden med tape. De kom fra menneskeretgruppen Clean Clothes Campaign i Danmark, der gik på gaden for at protestere mod Indiens forfølgelse af fagligt og politisk aktive.

En domstol i Indien udstedte 3. december en international arrestordre mod en række fagligt aktive, blandt andet fra Clean Clothes Campaign i Holland og Indien. Deres forbrydelse består i at have offentliggjort en kritisk rapport om krænkelser af ansattes rettigheder på den indiske tekstilfabrik Fibres and Fabrics International.

Samtidig har de tiltalte nægtet at møde op i retten for at forsvare sig i sagen. Indiske fagforeninger har siden juli 2006 haft forbud mod at formidle information om arbejdsforhold på fabrikken.

Principiel sag

- Vi reagerer, fordi vi synes, at det er en meget principiel sag, når retssystemet bliver brugt til at lukke munden på kritiske organisationer. Det siger vi fra overfor, siger Dorte Sørensen, forkvinde for Clean Clothes Campaign i Danmark.

Den indiske regering har ifølge flere medier kritiseret de udenlandske organisationers indblanding i interne affærer under et hollandsk statsbesøg, og den indiske tøjindustris brancheorganisation har forsøgt at rejse sagen over for EU. Arrestordren betyder, at de involverede hollandske aktivister risikerer at blive anholdt, hvis de forlader deres hjemland.

G-Star trak sin ordre

Clean Clothes Campaign findes i en lang række lande og gennemfører i dag en international aktionsdag mod indernes forfølgelse af de kritiske røster.

Protester har allerede haft en vis effekt i sagen:

- En af af de største kunder på fabrikken i Indien er tøjmærket G-Star. Efter internationalt pres besluttede selskabet den 6. december at trække deres ordre fra Fibres and Fabrics International. Det er naturligvis glædeligt. Vi håber, at de fortsat vil bruge deres indflydelse til fortsat at lægge pres på virksomheden og signalere, at ordrerne kan komme igen, hvis arrestordren bliver trukket tilbage, siger Dorte Sørensen.

Aktivisterne, der også omfatter flere 3F'ere, besøgte mandag flere avisredaktioner på deres tur rundt i det indre København for at skabe opmærksomhed om sagen.

Indien er et af de lande, der eksporterer flest tekstilvarer. Landet har flere gange været i internationale mediers søgelys på grund af dårlige arbejdsforhold. I 2006 skabte dokumentarfilmen "Når Tilbud Dræber" stor debat i Danmark. Den beskrev forholdene for arbejdere, der producerede varer til blandt andet Dansk Supermarked og JYSK.