Syge ansatte koster velfærd

Offentligt ansatte er en halv gange mere syge end ansatte i den private sektor, og det forværrer manglen på arbejdskraft. I snit havde de offentligt ansatte 13 sygedage i 2005, og det svarer til, at den offentlige sektor kunne få 10.000 flere fuldtidsansatte, hvis sygefraværet kom ned på niveau med den private sektor, hvor de ansatte kun er væk 9 dage om året.

Samtidig er der betydelige forskelle mellem de enkelte kommuner og mellem de forskellige faggrupper. Rengøringsassistenter, pædagoger og social- og sundhedspersonale er mest syge, og i nogle kommuner er sygefraværet dobbelt så stort som i andre, skriver JyllandsPosten.
- Oftest er det dårligt arbejdsmiljø og dårlig ledelse, der visse steder medfører en kultur, hvor man accepterer et stort sygefravær, siger medlem af regeringens Familie- og Arbejdslivskommission, professor ved Handelshæjskolen i Århus, Niels Westergaard-Nielsen.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen opfordrer kommunerne til at sætte mest muligt ind på at analysere fraværet og bringe det ned.
Fagforeningen FOA peger på, at en tredjedel af sygedagene kan relateres til dårligt arbejdsmiljø, og at alene ældreplejen vil komme til at mangle 10.000 ansatte i de kommende år. Ud over at få gjort noget ved arbejdsmiljøet gør FOA opmærksom på, at der kan findes hvad der svarer til 2.000 ekstra fuldtidsstillinger, hvis alle de deltidsansatte, der gerne vil have fuld tid, kunne få det, og at gode seniorordninger kunne skaffe yderligere 700 ekstra ansatte i ældreplejen.
- De offentlige arbejdsgivere skyder sig selv i foden, hvis de ikke udnytter de muligheder, der er for at få flere hænder med det samme antal ansatte. Der er ingen grund til at vente på, at problemerne vokser den offentlige sektor over hovedet. Det gælder om at komme i gang nu, siger FOA's formand Dennis Kristensen.