Elementmontage kræver nyt dødsoffer
Kædereaktion fik betonelement til at vælte ned over 42-årig specialarbejder, der blev dræbt på stedet.
Kædereaktion fik betonelement til at vælte ned over 42-årig specialarbejder, der blev dræbt på stedet. (Foto: Arkiv) Betonelementer er livsfarlige, når de ikke håndteres korrekt, eller der er fejl eller mangler. Det viser en blodig dødsulykkestatistik. Det blev på ny på tragisk vis slået fast mandag, da en 42-årig specialarbejder blev årets første dødsoffer i byggeriet.
Ulykken skete på en byggeplads i Vallensbæk uden for København, hvor entreprenørfirmaet NCC er ved at opføre et større elementbyggeri.
Politiet og Arbejdstilsynet har foreløbigt undersøgt omstændighederne omkring ulykken.
Tilsynschef Hasse Mortensen i Arbejdstilsynets tilsynscenter 1 oplyser til nyhedsbrevet 3F, at ulykken bliver behandlet med meget stor alvor "fordi det er fuldstændig uacceptabelt, at der sker den slags ulykker på byggepladser".
- Især når man arbejder med betonelementmontage, så ved man, at man arbejder med noget virkelig alvorligt.
Han oplyser, at ulykken skete under montage af betonelementer i stueetagen.
- Gavlelementerne var sat op, og man var i gang med at tilrette elementerne på bygningens langside, da der sker et eller andet, som betyder, at sideelementet rammer et gavlelement, så det mister sin stabilitet og trækker det andet gavlelement med. En medarbejder, der arbejdede på jorden neden for dette gavlelement, blev ramt, siger han.
Arbejdstilsynet er ikke færdig med de tekniske undersøgelser.
Stort ansvar ved elementmontage
Hasse Mortensen gør opmærksom på, at virksomheder, der beskæftiger sig med elementmontage, skal have uddannelse af deres kranførere i orden, der skal ske træning af de personer, som foretager opklodsning og montage, og der skal ikke mindst være ledelsesmæssig fokus på, så man er sikker på, at det foregår efter regler og retningslinier.
Om disse forhold har været i orden på byggepladsen i Vallensbæk, kan Hasse Mortensen ikke sige.
- Men i princippet er det sådan, at hvis der sker en alvorlig ulykke, så er der et eller andet sted sket en overtrædelse af arbejdsmiljøloven, for hvis man følger loven på alle ledder og kanter, så vil man næppe blive udsat for en ulykke.
Det er ikke afgjort, hvilke retlige konsekvenser dødsulykken får for arbejdsgiveren, NCC.
- Praksis er, at der meget ofte i den slags sager følger en bødestraf til virksomheden, men det er der ikke taget stilling til i den konkrete sag.
Arbejdstilsynet udstedte efter ulykken et såkaldt strakspåbud, om at arbejdet skal planlægges på en sikkerhedsmæssigt forsvarlig måde.
NCC oplyser på sin hjemmeside, at det er den første dødsulykke på en dansk NCC-arbejdsplads i mere end ti år.