Alle i byggeriet skal lære om sikkerhed

3F vil have bedre sikkerhed på landets byggepladser.

Man skal være i stand til at give førstehjælp og tilkalde en ambulance, hvis man arbejder på en dansk byggeplads.

Sådan lyder kravet fra 3F.

- Ulykken var måske sket alligevel, men havde de andre medarbejdere på byggepladsen haft et minimum af sikkerhedsuddannelse og en simpel instruktion og i det mindste været i stand til at tale tysk eller engelsk, var ulykken måske ikke også blevet en dødsulykke. Jeg ved det selvsagt ikke, men det er naturligvis ikke godt nok, at man ikke er i stand til at stoppe motoren på en løbsk maskine eller ringe 112, lyder kommentaren fra Frank Thaulow, forhandlingssekretær og arbejdsmiljøansvarlig i Byggegruppen i 3F, til dødsulykken i Kulhuse.

- Ulykken er under alle omstændigheder et tragisk eksempel på behovet for, at alle - og vi mener alle - der arbejder på en byggeplads, skal have gennemgået et grundlæggende sikkerhedskursus, inden de overhovedet får lov til at begynde, siger han.

3F forhandler i øjeblikket med de øvrige byggefagforbund, alle andre parter i byggeriet samt Arbejdstilsynet om at få indført en obligatorisk sikkerhedsuddannelse for alle aktører på en byggeplads. Med uddannelsen skal følge et særligt id-kort eller Safe-Pass, som det blandt andet kendes fra Irland og England. Har man ikke et sådant kort, må man med andre ord ikke arbejde på en byggeplads.

Formålet er at få nedbragt antallet af alvorlige ulykker på danske byggepladser.


Arbejdsgivere enige

Også arbejdsgiverne i Dansk Byggeri er nu indstillet på at gøre sikkerhedsuddannelse til et krav for at arbejde i bygge- og anlægsbranchen.

- Vi mangler svar på nogle spørgsmål, blandt andet om EU-retten, men jeg kan ikke forestille mig, at det er et problem. Vi skal handle for at få nedbragt antallet af arbejdsulykker i byggeriet, og en obligatorisk sikkerhedsuddannelse vil være et enormt løft, siger arbejdsmiljøchef Carsten Bekker.