Polsk firma betaler i kæmpe sag om lønsnyd
Vi har lavet en Aarhus model, siger 3F om den usædvanlige aftale, der indebærer en hemmelig bod.
Det polske firma Budomex erkender nu omfattende lønsnyd blandt de ansatte på byggepladsen på Aarhus Havn. Der har været meget blæst om Pihl & Søns byggeplads på havnen i Aarhus. Det polske firma Budomex har skjult arbejdsulykker og forbudt de polske betonarbejdere at ringe112 efter en alvorlig ulykke.
Nu erkender Budomex også, at firmaet har underbetalt de ansatte i strid med den overenskomst, de selv har aftalt med polakkernes fagforening 3F.
Efter pres fra Dansk Byggeri og hovedentreprenøren Pihl & Søn og efter ugers forhandling med 3F har Budomex nu aftalt at betale en bod til 3F. Samtidig har de erkendt, at de skal betale en omfattende efterbetaling til de polske ansatte.
- Budomex har ikke haft styr på noget som helst. Der har været vrøvl med løn, pension, sygeløn og overtidsbetaling, siger formand for byggegruppen i 3F Aarhus Rymarken, Ole Vagn Christiansen.
Hemmelig bod
Parterne har aftalt, at størrelsen på den bod, Budomex skal betale, ikke bliver offentliggjort. Men Ole Vagn Christiansen har tidligere kaldt sagen for den største sag om underbetaling i Aarhus' historie.
De ansatte er igennem mere end et halvt år systematisk blevet snydt for løn, pension, sygeløn og overtidsbetaling.
- Ledelsen har skidt højt og flot på den danske model og arbejdet på polsk. Jeg er glad for aftalen, for nu kan vi begynde at arbejde konstruktivt sammen, siger Ole Vagn Christiansen.
Budomex har tidligere afvist, at de har underbetalt de ansatte. Men det har ikke været muligt at få en kommentar til den ny aftale fra Budomex' kommunikationsansvarlige Simon Hansen.
Starten til en Aarhus-model
Aftalen indebærer også, at ledelsen i Budomex anbefaler de ansatte på byggepladsen at melde sig ind i 3F. Tidligere har ansatte fortalt, at de blev truet med en fyreseddel og en billet til Polen, hvis de meldte sig i fagforening.
Samtidig skal Budomex holde møde med 3F hver 14. dag. Her skal de fremlægge timesedler og lønpapirer for at sikre, at de ansatte ikke bliver snydt fremtiden.
- Vi har lavet starten til det, vi kan kalde en Aarhus-model, mener byggeformanden.