Byg dit eget mediecenter
Digitalt:
Afspil musik, fotos og film fra et mediecenter. Se hvordan du kan strikke et mediecenter sammen for 2.500 kroner.
Med et mediecenter kan du samle dine film, fotos og musik. Så er underholdningen sikret. (Foto: Colourbox) Kan man selv lave et billigt mediecenter?
Det korte svar: folk med lille tålmodighed og viden om at bygge computere skal holde sig langt væk fra at bygge deres egne mediecentre. Det er hårdt og frustrerende arbejde.
Det er så meget hurtigere og lettere fx. at købe en WD-TV Live Hub til 1.300 kroner. Den magiske dims kan afspille omtrent alt – minus tv (DVB) og skiver (dvd/blu-ray), rummer 1 Tb og kan fjernbetjenes med både gammeldags fjernbetjening og smart mobil.
De skiveglade kan købe en Blu-ray/dvd-afspiller med indbygget medieafspiller til et sted mellem 800 kr. og 2.300 kroner. De billige apparater afspiller skiver godt, men er dårlige til film&video i moderne formater og kan, som WD-TV Live Hub, kun afspille optaget tv.
Men disse dimser er, i modsætning til hjemmestrikkede mediecentre, billige og lette at omgås.
Med det sagt.
Det lange svar
Det er meget besnærende at købe et 649-kroners Atom-bundkort, proppe for 169 kr. ram på det, sætte en 500 kroners 2Tb harddisk til den, sætte hele skidtet i et gammelt kabinet med strømforsyning og gjalde: “Jeg kom op at køre for 1.500 kroner! Maskinen virker også som 2 Tb Nas! Jeg styrer!”
Det er desværre bare ikke helt rigtigt.
For Atom-processoren er lidt for slatten til 1080p-video og der er kun VGA-udgang fra bundkortet. Altså: hakkende video og ledningshelvede.
Skal man bygge sit eget mediecenter fra grunden af, skal man starte lidt højere.
For de tålmodige
Her er dagens bud på et hjemmestrikket mediecenter, hurtigt sammensat efter 60 minutters research.
Prisen lander på 2.500 kroner. Det er cirka det samme som et noget mere slattent, men færdigsamlet Atom-baseret mediecenter. Og 1.000 kr. billigere end et færdigsamlet i3-baseret mediecenter.
Maskinen vil fra starten af kunne fungere som 2 Tb NAS (besparelse: 1.200 kroner) og kan – med tiden – udvides til at afspille Blu-ray og dvd (500 kr. for drevet, 400-500 kr. for at kunne afspille Blu-ray på Windows) og tv (400 kroner inklusive software).
Teoretisk set burde man kunne proppe et 5750-grafikkort (1.000 kroner) i maskinen og derefter spille løs i Full HD. Bundkortet og Windows 7 tillader det. Strømforsyningen er måske endda også med på at levere strøm nok via de rette stik. Men i praksis er der nok ikke plads til gigant-grafikkort i kabinettet og den i spilsammenhæng slatne processor på bundkortet kunne måske vise sig at være en flaskehals.
De færdigsamlede løsninger
Men når vi humper op over 3.000 kroner, begynder nye mediecenter-muligheder at vise sig.
- En Asrock HT100 kan lidt mere end vores hjemmestrikkede (stærkere processor, fjernbetjening) og lidt mindre (bette harddisk). Men den er færdigsamlet. Den koster 3.400 kroner.
- En Asus 1215B har noget mindre harddisk. Men Windows 7, skærm, tastatur, skønhed og bærbarhed. Et superkøb til 3.250 kroner.
- Vil man spille i Full HD, må man dog gå efter en stationær pc med Windows 7 eller (lidt bedre) en stærk spillebærbar. Den slags koster 5-6.000 kroner og er dermed et godt stykke fra WD-TV Live Hub og de hjemmestrikkede mediecentre.
Gode links
WD-TV Live Hub. Simpel og billig. Lige som vi kan lide det. Kan faktisk spille dvd og blu-ray. Hvis man omformer sølvskiverne til ISO-format. En noget irriterende proces. WD-TV Live Hub kan også afspille optaget DVB-tv.
Asus E35M1. En god start på et hjemmestrikket mediecenter.
Asrock HT100. Et godt bud på et færdigsamlet mediecenter uden software.
Asus 1215B. En 12.1″ superbærbar med kræfter nok til at være mangefacetteret mediecenter og lavniveau-spillemaskine.
Læsernes frækkeste mediecentre. 15 afslørende billeder fra privaten! Folk bruger alt fra Xbox'e til spille-pc'er som mediecentre. Alle mediecentrene er lette at kritisere, men svære at overgå. Tænk bare på hvor svært noget så simpelt som musikafspilning i stuen er.
Om Blu-ray-afspillere. Mindst irriterende i løs vægt. Hold skiverne væk fra mediecentret. Hvis man aldrig skal skive-fodre sit mediecenter og det fjernbetjenes via den smarte mobil (wifi eller Bluetooth), kan man bare gemme mediecentret væk nede i et skab i stuen.
Om NAS'er. Kan integreres i et evigt tændt mediecenter.
Sådan optager du tv på dit mediecenter. Tv er bøvlet. Men man kan lave menneskevenlige løsninger. Hvis man er meget dygtig og stædig.