Dagpengeforslag med ringe effekt

Udbuddet af arbejdskraft bliver ikke meget større, hvis dagpengeperioden halveres. Uenighed om hvad der ellers skal gøres.

Der synes på forhånd at være politisk vilje til at halvere dagpengeperioden fra de nuværende fire til to år. Blandt eksperter er der dog enighed om, at det ikke vil have den store effekt - i hvert fald ikke på kort sigt. (Arkivfoto)Der synes på forhånd at være politisk vilje til at halvere dagpengeperioden fra de nuværende fire til to år. Blandt eksperter er der dog enighed om, at det ikke vil have den store effekt - i hvert fald ikke på kort sigt. (Arkivfoto)

I september mødes regeringen med arbejdsmarkedets parter for at diskutere, hvad der her og nu kan gøres for at gøre udbuddet af arbejdskraft bliver større.

Der synes på forhånd at være politisk vilje til at halvere dagpengeperioden fra de nuværende fire til to år. Blandt eksperter er der dog enighed om, at det ikke vil have den store effekt - i hvert fald ikke på kort sigt.

- Med det nuværende dagpengesystem og den lave ledighed vi har, er det ikke der man skal lede efter de afgørende bidrag til arbejdsstyrken, siger LO’s cheføkonom, Jan Kæraa Rasmussen.

I Dansk Arbejdsgiverforening er man i princippet enig. Alligevel mener chefkonsulent Erik Simonsen at en kortere periode med dagpenge vil være en god idé.

- Vi bliver nødt til at se på hele paletten, herunder efterløn, udenlandsk arbejdskraft, integration og dagpengesystemet. Erfaringerne viser, at vi kan forkorte dagpengeperioden uden at folk falder ud af systemet i stort tal. Og med den nuværende lave ledighed er en dagpengeperiode på fire år altså helt ude af trit, siger han.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger på, at der vil være mest at hente ved at forebygge, at folk bliver langtidsledige eller langtidssyge.

- Hvis den aktive arbejdsmarkedspolitik er stærk nok, er dagpengeperiodens længde sådan set ligegyldig. Problemet er, at folk kan komme til at gå for længe, inden de får et tilbud om uddannelse eller aktivering, siger AE-Rådets direktør, Lars Andersen.

Effekt inden for to år

Dermed kan de komme til at tilhøre den gruppe, der ”har andre problemer end ledighed”. Og dem vil Arbejdsmarkedskommissionen holde sig fra her i efteråret - i erkendelse af at de ikke kan bidrage til at øge arbejdsstyrken på kort sigt.

- Kort sigt betyder, at det skal have effekt inden for et til to år. Jeg kan godt forestille mig ændringer i dagpengesystemet, der vil have effekt på kort sigt. Men det forudsætter, at der er politisk vilje til at gennemføre ændringerne med en kort overgangsperiode, siger kommissionens formand, Jørgen Søndergaard.

Han og resten af kommissionen skal udarbejde et oplæg til de kommende trepartsdrøftelser.