Ondt i ryggen skal arbejdes væk

Rygpatienter skal fortsætte med at arbejde frem for at lægge sig syge. Det er bedre, at de holder sig i gang.

Nu skal det være slut med at lægge sig syg med ondt i ryggen. I stedet skal rygpatienterne blive på arbejdet, da ny viden dokumenterer, at rygpatienterne hurtigere overvinder smerterne, hvis de holder sig i gang i størst muligt omfang. Det skriver Berlingske Tidende.

Et ekspertudvalg er nu på vej med et oplæg til regeringen om, hvordan virksomhederne kan indrettes fleksibelt, så de kan have en medarbejder med smerter, som i en periode arbejder på nedsat kraft.

Forskere har konstateret, at årtiers kamp mod rygproblemer kun i meget ringe grad har båret frugt. Til trods for mindre fysisk arbejde samt fokus på ergonomiske kontormøbler er antallet af danskere, der har haft rygsmerter inden for 14 dage, steget fra 22 pct. i 1987 til 30 pct. i 2005.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed koster rygsmerter samfundet godt 23 mia. kr. om året i sundhedsomkostninger og produktionstab.

Tanken om at lade rygpatienterne blive på jobbet er et opgør med tidligere tiders arbejdsmiljøindsats. Forskningsdirektør Otto Melchior Poulsen, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), siger, at den nye tankegang, som udvalget arbejder med, er enestående på verdensplan.

”Der er mange årsager til rygsmerter, men vi ved nu, at vejen ud af dem går gennem fysisk aktivitet. Og derfor er det meget vigtigt, at folk med rygsmerter kommer på arbejde,” siger Otto Melchior Poulsen.

Ekspertudvalget ventes at aflevere resultaterne af dets arbejde til Arbejdsmiljørådet til august. Rådet, der er sammensat af repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter samt repræsentanter fra ministerier og forskningsinstitutioner, rådgiver beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).