Skraldemænd uddannes på tværs af Øresund

34 danske og svenske skraldemænd er som et forsøg blevet uddannet på tværs af Øresund. En stor succes, som nu har fået Undervisningsministeriets blå stempel.

34 danske og svenske skraldemænd er som et forsøg blevet uddannet på tværs af Øresund. En stor succes, som nu har fået Undervisningsministeriets blå stempel. (Arkiv.)34 danske og svenske skraldemænd er som et forsøg blevet uddannet på tværs af Øresund. En stor succes, som nu har fået Undervisningsministeriets blå stempel. (Arkiv.)

En masse input, man kan bruge i det daglige. Kanon godt socialt sammenhold. Gode venskaber på tværs af grænserne.

Genbrugsmedarbejder Dennis Vang fra Amagerforbrændingen kan liste mange positive ord op, efter han har gennemført 20 dages uddannelse i renovationsarbejde.

Uddannelsesprojektet "Fra affald til genbrug" er sket over fem måneder. På tværs af landegrænserne mellem Danmark og Sverige.

Sammen med 33 andre danske og svenske renovationsarbejdere har Dennis Vang været "pioner" i forsøget, der nu har fået Undervisningsministeriets blå stempel.

Projektet er afsluttet med stor succes. Og fremover skal kurset udbydes to gange om året på blandt andet Teknisk Erhvervsskole Center i Hvidovre.

Kurset kan bruges i det daglige

Kurset er målrettet ufaglærte renovationsarbejdere. De undervises i ergonomi, kundeservice, arbejdsmiljø, konflikthåndtering, genbrug, affaldshåndtering og kulturforståelse.

- Nogle af os garvede folk mener måske ikke altid, at vi har brug for at sidde på skolebænken. Men når man så står i en given situation, kan man netop trække dét frem fra harddisken, man lige har lært. På den måde kan kurset bruges i det daglige, fortæller Dennis Vest.

Ros fra R98

Også fra arbejdsgiversiden er der ros til projektet, der nu bliver en del af arbejdsmarkedsuddannelserne i Danmark.

- Kravene i den her branche stiger i takt med, at lovgivningen ændres voldsomt. I dag genbruger vi kun 20 procent af vores husholdningsaffald i Danmark. I EU vil man godt have gennemsnittet op på 50 procent i 2020. Så der er lang vej i Danmark. Det stiller også nye krav til kommuner, vognmænd og skraldemænd, siger Søren Eriksen, direktør for affaldsselskabet R98.

- Samtidig får vi sværere ved at skaffe ansatte. Vi skal lave jobs, der er interessante, og som tiltrækker folk. Og der er derfor altid behov for, at vores medarbejdere dygtiggør sig. Det øger også deres motivation i forhold til at kunne få det job, de ønsker sig, og takle udfordringerne, siger Søren Eriksen.

Gladere medarbejdere

Fællestillidsrepræsentant for 340 skraldemænd i R98 Palle Nissen har set kollegerne blive gladere efter kurset. Deres selvværd er vokset.

- Renovationsarbejderne trænger til, at deres faglige bevidsthed bliver større. De trænger til uddannelse - trænger til kurser. Også for kroppens skyld, siger Palle Nissen.