S: Uddannelse på fulde dagpenge
Socialdemokraterne byder nu ind med et nyt forslag til opkvalificering. De foreslår at give alle lønmodtagere, der har været medlem af en a-kasse i ti år, mulighed for tre års uddannelse på fulde dagpenge og yderligere to år på halve dagpenge.
Det skal give mulighed for at opkvalificere til områder, hvor der mangler arbejdskraft i stedet for blot at hente udenlandsk arbejdskraft.
Uddannelsesordfører Rasmus Prehn understreger, at det kun skal gælde uddannelser, hvor der mangler arbejdskraft. Samtidig vil han undgå, at ordningen løber løbsk ved maksimalt at give 2.000 personer årligt lov til at studere på dagpenge.
- Forslaget hænger sammen med, at vi i Danmark har et meget, meget stort behov for at få kvalificeret arbejdskraft på visse områder. Vi mangler folk inden for it-området, ingeniører, sygeplejersker og skolelærere. Derfor er det, jeg siger: Lad os kombinere det med, at der er mange mennesker, der går med en drøm om at kvalificere sig. Men det er klart, at det kun skal gælde de områder, hvor der er mangel på arbejdskraft, siger Rasmus Prehn til radiomagasinet NyhedsXpressen.
Han erkender, at det om få år kan være andre områder, der mangler arbejdskraft. Derfor skal loven justeres hvert eneste år.
- Men når vi er helt nede og tale om, at der er en ledighed på to procent, så ved vi, at der vil være flaskehalsproblemer i flere år fremover. Derfor er det et rimeligt sikkert pejlemærke på, at vi uddanner folk til beskæftigelse på de her områder, siger Rasmus Prehn.
Den konservative arbejdsmarkedspolitiske ordfører, Lars Barfoed, kritiserer forslaget for, at den vil skabe ulighed mellem de studerende, der lever af SU, og de studerende der kan nyde godt af den langt højere dagpengesats. Men den kritik afviser Rasmus Prehn.
- Jeg tror ikke som Lars Barfoed, at vi lever i et jantelovssamfund, hvor folk ikke kan tåle, at nogle får mere. Her taler vi om familiefædre og -mødre, der har været i ti år på arbejdsmarkedet og har børn og hus, der skal betales for. De har også brug for en uddannelse, og derfor vil de helt almindelige studerende sagtens kunne forstå, at de andre får lidt mere, siger Rasmus Prehn.
Forslaget bliver modtaget noget blandet i Folketinget, men første skridt for Rasmus Prehn er at præsentere folketingsgruppen for forslaget. Siden håber han, det bliver en del af den socialdemokratiske politik..