Stop hetzen – bevar efterlønnen
Det er milevidt fra sandheden, når regeringspartierne fremhæver, at efterlønnere er velstående. Den typiske efterlønner er ufaglært og har mange hårde år på arbejdsmarkedet bag sig.
Kom nu ind i kampen i stedet for hele tiden at foreslå forringelser for dem, der har arbejdet hårdest og længst på arbejdsmarkedet. De seneste måneder har Folketingspolitikere fra regeringspartierne, bankøkonomer og andre med stillesiddende arbejde sat en voldsom hetz ind mod efterlønnen.
Disse sortseere tror, at hvis man afskaffer efterlønnen, ja så er alle landets økonomiske problemer løst.
Sortseerne bliver ivrigt bakket op af et stort jysk dagblad, som gør en dyd ud af at vise golfspillende og rejsende efterlønnere, det ene sted mere eksotisk end det andet.
Den typiske efterlønner er ufaglært
Det er bare milevidt fra sandheden. Hvis man ser hvem der er efterlønner, så er der er en massiv overrepræsentation af mennesker med kort eller ingen uddannelse.
Eksempelvis er 66,5 % af fødevareforbundets medlemmer, der har muligheden, på efterløn. Dernæst kommer 3F med 63 %, FOA med 61 %, TIB med 60 %, HK med 55 % og Metal med 52 %. Den typiske efterlønner er altså ufaglært eller faglært, ofte kvinde med mange hårde år på arbejdsmarkedet.
Analyser fra blandt andet AE-rådet har vist, at både helbred og levetid er dårligere blandt efterlønnere. Mange er nedslidte efter mange hårde år på arbejdsmarkedet, og det er jo også derfor de er på efterløn. Hvis hovedparten ikke var på efterløn, vil der være mange på dagpenge, førtidspension mm.
Kom ind i kampen
Jeg synes det er sølle, at en lille eksklusiv gruppe bestående af borgerlige Folketingspolitikere, bankøkonomer, en liberal tænketank og et stort jysk dagblad finder en gruppe efterlønnere med egne pensioner ved siden af, og bruger dem som målestok på, at sådan har alle efterlønnere det nok.
Tallene viser klart noget andet, og Socialdemokratiet står ved velfærdsforliget fra 2006, og det betyder også at Socialdemokratiet modsætter sig forringelser i efterløn og dagpenge. Punktum.
Kom nu ind i kampen i stedet for hele tiden at foreslå forringelser for dem, der har arbejdet hårdest og længst på arbejdsmarkedet.