Muskelskader topper statistik

Skader på bevægeapparatet står for 40 procent af anmeldte erhvervssygdomme i 2010. - Stil krav til virksomhederne for at nedsætte antallet af skader, mener 3F.

Hårdere krav til virksomheder ved udbud skal hjælpe mod nedslidning og skader. Specielt rengøringspersonale rammes af muskelskader. (Arkivfoto: Morten Schärfe)Hårdere krav til virksomheder ved udbud skal hjælpe mod nedslidning og skader. Specielt rengøringspersonale rammes af muskelskader. (Arkivfoto: Morten Schärfe)

Tunge løft. Vrid. Ryk i nakke og led. Mange danskere oplever fysisk hårde belastninger i deres daglige arbejde.

Og det slår også igennem på statistikkerne.

Ifølge nye tal fra Arbejdstilsynet står skader på bevægeapparatet for 40 procent af samtlige anmeldte erhvervssygdomme i 2010. Dermed er det den største sygdomsgruppe.

Og det er specielt 3F'erne, der kan se deres arbejdsliv afspejlet i tallene.

Hård konkurrence giver nedslidning

- Det er desværre ikke er overraskende, at nedslidning af ryg, arme og ben er en helt afgørende risiko for mange 3F'ere.

Det er i job som rengøring, byggeri og anlæg og chaufførarbejde at risikoen er størst og alt for mange må forlade arbejdslivet med en varig skade i bevægeapparatet, siger Miljøkonsulent i 3F, Henrik Hansen.

Miljøkonsulenten mener, at den fysiske belastning ved eksempelvis rengøringsarbejde ikke bliver taget alvorligt af virksomhederne. Her konkurrerer man uden hæmninger på prisen, og det kræver tempoopskruning med deraf følgende øget nedslidning.

Krav ved udbud

Derfor skal der hårdere midler til, hvis antallet af arbejdsskader skal nedbringes,

- Vi må kræve at godt arbejdsmiljø bliver et anerkendt konkurrenceparameter, når man sætter en opgave i udbud.

At kontrakterne går til den virksomhed, der kan dokumentere at kunne løse opgaven uden at overbelaste sine ansatte. Dermed udnytter man jo også medarbejderens glæde ved arbejdet til at levere et konkurrencedygtigt resultat, siger Henrik Hansen.