Tina Dickow sætter musikken over kærligheden

Sangerinden har dyrket rodløsheden, givet hyggen et hårdt skub og satset på karrieren. Mød Tina Dickow, der håber at trænge igennem verdens larm - og aldrig skal være med i Vild med Dans.

  • Hvad tænker du på, når du står på scenen?: Det vil du ikke vide. Ha ha ha. Ej, jeg forsvinder nok meget. Jeg lytter til mig selv og dem, jeg spiller sammen med. Meget af det er intuition.  Kenneth Havgaard
  • Hvis du skulle ændre noget ved verden, hvad skulle det så være?: For at få fred i verden, skal vi starte i det små, i parforholdet, blandt vennerne og på arbejdet. Det er der, man kan se, det er svært bare at holde fred. Kenneth Havgaard
  • Hvad er dit råd til unge, som gerne vil være noget stort?: Det er at klø på! Det nytter ikke noget at sidde og være bitter over, at der ikke er nogen, der ser, hvor fantastisk man er. Man er nødt til at bevise, hvad man kan. Kenneth Havgaard
  • Hvem er dit idol?: Det må helt klart være Bob Dylan. Hans personlige måde at skrive sange på med humor og tilpas indlevelse og distance er fantastisk.  Kenneth Havgaard
  • Hvad håber du, folk får ud af at lytte til din musik?: Jeg håber, de føler sig forstået. I kraft af, at hvis de forstår, hvad jeg føler, så forstår jeg også, hvad de føler. Jeg håber, de føler, jeg gerne vil nå dem. Kenneth Havgaard

Fire nøgne, kridhvide vægge og en madras. Sollyset vælter ind og oversvømmer den lille bitte lejlighed, som er renset. Renset for pynt. Lejlighedens eneste beboer er der stort set altid alene og taler sjældent i telefon. Udenfor larmer London, indenfor er verden som gået i stå.

Dét var i otte år Tina Dickows liv, når hun ikke turnerede. Hun lukkede alt andet ude og hengav sig alene til musikken og sangskrivningen.

- Jeg havde brug for ikke at høre til nogen steder og for at være alene, og jeg har nok dyrket rodløsheden meget. Der måtte ikke være noget, som stod i vejen - hverken ejendele eller personlige relationer, siger den 32-årige musiker, som valgte manden og familielivet fra til fordel for karrieren.

Hun er født og opvokset i Århus i det, man ville kalde en rigtig kernefamilie med en far, som er tømrer, og en mor, der er sygeplejerske. For fire måneder siden vendte hun hjem til Danmark efter otte år med tonsvis af turnéer verden over og et liv i den engelske hovedstad.

Aldrig Vild med Dans

At være kendis har aldrig ligget særlig højt på listen over Tina Dickows værdier. Det er ifølge hende flyvsk, forvirrende og ikke til at blive klog på. Derfor kommer hun for eksempel aldrig til at valse rundt i guldstiletter på de blanke gulve i Vild med Dans.

- Jeg ville synes, at Vild med Dans var så sjovt, men jeg tror netop, det er sindssygt vigtigt, at sådan en som mig ikke gør det. Hvis man vil have en lang karriere, skal man ikke bilde sig ind, at det er interessant for folk at høre, hvad man mener om det ene og det andet, eller at nu skal man ud og danse og lave alt muligt andet end det, man egentlig kan, siger hun og tilføjer:

- Jeg siger altid nej til ting, som ikke har noget med jobbet at gøre, for eksempel "hvad har du i din makeup-pung" og så videre.

Verden larmer

Heller ikke i andre dele af Tina Dickows liv har det overfladiske nogen værdi. Ét bestemt ord har altid været grundstenen i hendes stræben både personligt og karrieremæssigt: bundsolid.

- Alt, hvad jeg arbejder hen imod, skal være bundsolidt. Jeg vil gerne være en solid person, som folk kan regne med. Ikke fordi det skal være stille og kedeligt, men der bliver ikke kastet fjernsyn ud fra hotelværelserne, for mig er det en værdi at være et ordentligt menneske.

Sådan har Tina Dickow det også med sine plader. De skal være solide; ikke noget med et par radionumre og så en masse fyld.

- Alting skal have en berettigelse, og det kan godt blive lidt småneurotisk, men jeg synes bare, at der er så meget larm i verden. Vi råber så højt, og det hele skal pyntes op og se ud af noget. Jeg har behov for at arbejde i den anden retning. Jeg vil ikke fylde verden med unødvendige ord og sange.

Læs hele interviewet med Tina Dickow i Fagbladet 3F.

Blå bog - Tina Dickow









  • født 14. oktober 1977 i Åbyhøj i Århus

  • er især kendt for singlen Warm Sand

  • har samarbejdet med Steffen Brandt fra TV-2

  • har siden 2000 haft sit eget pladeselskab, Finest Gramophone.

  • har udgivet seks album, senest The Road to Gävle, som er soundtrack til filmen Oldboys

  • vandt i 2008 Kronprinseparrets Kulturpris - derudover har hun blandt andet vundet P3-prisen, to Robert-priser og er kåret til Årets Danske Sangerinde tre år i træk

  • flyttede til London i 2002 og vendte hjem til Danmark igen i 2009.



Tina Dickow & Medina til Zulu Awards i februar 2010



Tina Dickows officielle hjemmeside.