Ulighedsministeren slår til
3F tager skarpt afstand fra socialminister Eva Kjer Hansen (V), der ser større ulighed som socialpolitikkens formål. Asocialt og misforstået, siger Poul Erik Skov Christensen.
- Uligheden er der. Og uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet, siger socialminister Eva Kjer Hansen (V) til Jyllands-Posten. (illustration: Bob Katzenelson) 3F's forbundsformand Poul Erik skov Christensen tager på det skarpeste afstand fra socialminister Eva Kjer Hansens (V) tanker om øget ulighed i samfundet.
Venstreministeren sagde i et interview i Jyllandsposten søndag, at øget ulighed er med til at skabe dynamik i samfundet.
Uligheden må gerne blive større, sagde Eva Kjer Hansen.
Den melding hører ingen steder hjemme - og slet ikke hos en socialminister med ansvaret for, hvordan man behandler de svageste i samfundet, mener forbundsformanden.
Usselt menneskesyn
- Det, hun reelt siger, er, at de fattige godt må blive fattigere, siger han og fortsætter:
- Det er et menneskesyn, der er så usselt. Jeg har ikke noget imod, at nogle mennesker i samfundet har mulighed for at tjene rigtig gode penge på baggrund af en stor indsats. Men det er aldrig dokumenteret, at de dårligst stillede får det bedre af, at forskellen mellem rig og fattig bliver større. Det skaber snarere samfund med store spændinger og uro, siger Poul Erik Skov Christensen.
Han peger på, at der er masser af problemer for de svageste grupper i samfundet, som Eva Kjer Hansen i stedet burde kaste sig over.
- Vi har enorme problemer med at bryde den sociale arv i uddannelsessystemet. hvad med at få det problem løst, så alle reelt får lige muligheder for at klare sig. Vi ved, at de dårligst stillede har fået en mindre indkomst siden regeringen kom til. Samtidig er priserne på kollektiv trafik og børnepasning steget voldsomt. Skaber det ny dynamik i samfundet? siger forbundsformanden.
SF fremsætter mistillidsvotum
Han roser dog ministeren for at melde klart ud.
- Det er da godt, at hun melder klart ud om, hvad der er regeringens mål. Nu må vi blot få statsministeren på banen til at bekræfte, at den stigende ulighed, vi har oplevet de seneste år, ikke er tilfældig, men del af regeringens erklærede mål, siger Poul Erik Skov Christensen.
Både Enhedslisten og Socialdemokraterne roser socialministeren for at være ærlig om, hvad regeringens politik går ud på. SF vil 4. oktober fremsætte et mistillidsvotum i Folketinget til Eva Kjer Hansen, mens Dansk Folkeparti kræver en forklaring. Pia Kjærsgaard har samtidig sagt, at hvis det bliver regeringens officielle politik at hylde ulighed, så kommer den ikke til at sidde længe.
Ulighed truer sammenhængskraften
Direktør Lars Andersen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, mener, det er udtryk for en gammeldags liberalistisk holdning, at de rige skal have gulerødder, og de fattige skal have pisk.
- Hvis det virkelig skulle passe, at uligheden er motor for vækst og velstand, så er det paradoksalt, at de skandinaviske lande er blandt de rigeste i verden, siger han.
- Diskussionen om ulighed er i høj grad politisk og moralsk. Men det er også økonomisk, fordi øget ulighed truer den sociale sammenhængskraft i samfundet.
- Eva Kjer Hansens modsætning mellem lighed og økonomisk vækst holder ikke. Tværtimod viser erfaringerne fra Danmark, at social sikkerhed er en forudsætning for et succesfuldt erhvervsliv.
- Hvis man for eksempel vil skabe øget ulighed ved at sætte dagpengene ned, er der en stor risiko for, at de som er i arbejde, vil beskytte sig bedre ved at få indført længere opsigelsesvarsler. Det går ud over den høje grad af fleksibilitet på det danske arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre medarbejdere, fordi de er sikret økonomisk, hvis de bliver ledige, siger Lars Andersen.