Kræftramt mister sygedagpenge

Kræftramte John Jensen måtte leve et år uden indkomst, fordi Hjørring Kommune ulovligt stoppede hans sygedagpenge.

Intro: Tusindvis af syge danskere får smadret økonomien, når kommunen stopper deres sygedagpenge. Til gengæld scorer kommunale sagsbehandlere ekstra løn på det. Antallet af klager eksploderer.


Det giver en svag hvæsende lyd, hver gang John Jensen trækker vejret. Lungerne er ødelagt af sygt bindevæv. En sygdom, der gør ham uendelig træt og vil vare resten af hans liv.

- Jeg kan lige nøjagtigt skovle sne her uden for min dør. Så er jeg færdig og må hvile mig på sofaen, siger John Jensen.

I 2006 ændrer livet sig for den 57-årige nordjyde. Der er blod i afføringen. Lægerne konstaterer kræft i endetarmen og opdager samtidig, at lungerne er ødelagt af sarcoidose - en alvorlig bindevævssygdom.

John Jensen bliver sygemeldt og får løn fra plejehjemmet Lynggården i Hirtshals, hvor han har job som buschauffør. Men snart ringer de fra kommunens jobcenter, der skal udbetale sygedagpenge ved længerevarende sygdom.

- Jeg kom lige ind ad døren efter min operation for kræft. Så ringede kommunen: Hvornår jeg kunne arbejde igen? Jeg blev så gal, husker John Jensen.


Kassen smækker i

Den næste tid får han sygedagpenge af Hirtshals Kommune. I 2007 bliver Hirtshals og Hjørring kommune slået sammen. Kort efter skal John Jensen i jobprøvning. Han kommer tilbage på plejehjemmet og arbejder tre timer om dagen. Han er dog ved at bryde sammen af træthed og ender på sygedagpenge.

Men kort efter modtager John Jensen et brev fra Hjørring Jobcenter. En speciallæge skal vurdere hans arbejdsevne. Lægen konkluderer, at han stadig ikke kan arbejde. Men jobcentret sender ham blot til en anden speciallæge, der mener, at John Jensen godt kan arbejde tre-fire timer om dagen.

Jobcentret lukker for sygedagpengene og råder ham til at søge kontanthjælp. Men John Jensen kan ikke få kontanthjælp på grund af hustruens indtægt. Det følgende år får han ikke en krone.

- Jeg blev sgu rigtig gal på systemet. Jeg har arbejdet for det offentlige i 30 år og har altid troet, at blev jeg syg, så skulle det nok gå, siger John Jensen.


Bonus for langtidssyge

Han kontakter 3F Skagerak, der straks går ind i sagen og klager til Beskæftigelsesankenævnet over Hjørring Jobcenter. Nævnet giver 3F medhold i sagen: Det var ulovligt, at kommunen stoppede sygedagpengene.

På det tidspunkt indkasserede socialrådgiverne på Jobcenter Hjørring samtidig en kontant bonus. En bonusordning, der gav dem betaling for at nedbringe antallet af langvarige sygedagpengesager. I slutningen af 2008 modtog socialrådgiverne i gennemsnit 5.000 kroner i bonus.

Anni Storm Madsen, afdelingsleder på sygedagpengeområdet i Hjørring Jobcenter, vil ikke kommentere enkeltsager. Men hun beklager, at der er sket en fejl i sagen med John Jensen. 3F'eren er i dag visiteret til fleksjob og får ledighedsydelse, men kan ikke arbejde på grund af sin kræftsygdom.


Det siger loven:

Som udgangspunkt kan sygedagpenge højest udbetales i 52 uger inden for 18 måneder. Der er dog mulighed for at få forlænget udbetalingen, hvis for eksempel:

- man er under eller venter på lægebehandling;

- det er nødvendigt at arbejdsprøve eller afklare arbejdsevnen;

- revalidering fører til, at man vender tilbage til arbejdsmarkedet.

(Kilde: Beskæftigelsesministeriet)