Smid syge ud og få en ferie
Sagsbehandlere får i flere kommuner jackpot, når de stopper sager om sygedagpenge.
Snup 15 menneskers sygedagpenge, og scor 10.000 kroner til en fed ferie eller flot fladskærm.
Det lukrative tilbud gælder socialrådgiverne i Odense Kommunes jobcenter. Kommunen har siden 2009 betalt bonusløn til ansatte, som har afsluttet mere end 10 sager om sygedagpenge om måneden.
Mindst otte af landets kommuner har i de seneste år forgyldt socialrådgivere med tusindvis af skattekroner i form af ekstra løn for at afvikle sygedagpengesager. Det viser aktindsigter, som Fagbladet 3F har fået.
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, der er ekspert på området, advarer imod udviklingen:
- Kommer der penge mellem borgerne og socialrådgiverne, kan det i den grad forringe kvaliteten.
Skulle spare kontanthjælp
Pengejagten gik ind i 2006. Daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) søsatte den toårige kampagne "Ny chance til alle". Det gjaldt om at spare penge til modtagere af kontanthjælp: Kom en borger i job eller uddannelse, fik socialrådgiveren 1.000 kroner i bonusløn.
37 kommuner sagde ja til tilbuddet og søgte om penge, viser en rapport fra firmaet Rambøll Management. Ifølge rapporten var der i foråret 2008 udbetalt i alt knap syv millioner kroner fra projektets pulje. 6 ud af 10 kommuner mente dog, at resultatløn "slet ikke" skaffede flere i arbejde.
Bunkevis af klager
Alligevel har regeringens idé om bonusløn spredt sig til kommunernes behandling af sager om sygedagpenge. Det viser Fagbladet 3F's aktindsigt i en række kommuners ordninger med resultatløn.
I Hjørring Kommune fik ansatte i afdelingen for sygedagpenge udbetalt i alt 134.000 kroner i resultatløn for de 10 sidste måneder af 2008. Sidste år indledte Hjørring Jobcenter et treårigt samarbejde med det private firma Falck Jobservice. Antallet af klager i sager om sygedagpenge er vokset med 270 procent i Hjørring i de første ni måneder af 2009 sammenlignet med samme periode året forinden. Det viser tal fra Ankestyrelsen.
Der udbetales fortsat ekstra løn, når antallet af modtagere af sygedagpenge nedbringes. Bonusløn er en fin ordning, mener chefen på sygedagpengeområdet i Hjørring Jobcenter, Anni Storm Madsen:
- Vi synes, det giver mening at se os selv som en virksomhed med en produktion, hvor det er legalt at måle og honorere en effektiv og kvalitativt god indsats, siger hun.
3F: Umenneskeligt
- Det er et umenneskeligt og økonomisk overgreb at stoppe sygedagpengene og fjerne eksistensgrundlaget for langtidssyge mennesker, siger næstformand i 3F Jane Korczak.
Hun pointerer, at det er et kæmpe problem for 3F'ere, og at den øvre grænse på 52 uger skal helt væk.
Bonusløn for stop af sygedagpenge giver hende kvalme:
- Folk skal ikke blive rigere på at gøre syge mennesker fattigere. Det er ganske enkelt usympatisk og amoralsk, siger Jane Korczak.
Klageeksplosion - fejl i hver 3. sag
Antallet af klager i Beskæftigelsesankenævnene om sygedagpengesager fra langtidssyge er eksploderet. I de første ni måneder af 2008 afgjorde nævnet 3.557 sager. Det tal steg i de første ni måneder af 2009 med 46 procent til 5.176 sager. Flest klager handler om, at kommunen har stoppet sygedagpengene eller har givet afslag på forlængelse. Her fejlbehandler kommunerne i snit hver 3. sag.
(Kilde: Ankestyrelsen)
1.000 syge rammer bunden
Kommuner stopper hvert år sygedagpengene for 6.200 langtidssyge på grund af varighedsbegrænsning. Tre måneder senere modtager 65 procent af dem anden offentlig ydelse, for eksempel kontanthjælp.
De sidste 35 procent får ingen offentlig forsørgelse. Og 1.000 ender helt uden indkomst.
(Kilde: Beskæftigelsesministeriet)
Fakta: Kommuner med bonusløn
Mindst otte af landets kommuner har eller har haft aftaler om bonusløn i sager om sygedagpenge:
* Odense: Medarbejdere får hver 10.000 kroner for at afslutte 15 sager om måneden.
* Horsens: Medarbejdere får hver 10.000 kroner, hvis antallet af sager nedbringes fra 310 til 230 i perioden 28. august til 2. december 2009.
* Aalborg: Kommunen betaler det private firma AS3 6.500 kroner pr. borger, der kommer ud af systemet fra 1. april 2009 til 1. april 2010. Udbetalingen træder i kraft, når 168 sager er afsluttet.
* Rebild: Kommunen betaler op til 600.000 kroner i resultatløn til arbejdsmarkedsforvaltningen i 2009. Ansatte kan få penge til arrangementer samt gratis motionstilbud, frugtordning, inventar og it-udstyr.
* Hillerød: Medarbejdere kan tjene 2.500 kroner for hver sagsbehandling, de laver uden for arbejdstiden, fra 5. januar til 1. april 2009.
* Hjørring: 37 personer fik udbetalt i alt 134.000 kroner i resultatløn fra 1. marts til 31. december 2008.
* Hørsholm: Medarbejdere kan hver tjene 7.000 kroner for hvert af tre opstillede mål, de når i 2008.
* Haderslev: En medarbejder har fået 10.000 kroner for en særlig indsats i fem sager i 2007.