Godsejerpar benægter klokkeklart bevis
Godsejere på Leerbæk Skovgods, der er på vej i retten i underbetalingssag, nægter, at de har haft østarbejdere ansat - trods klare beviser. 3F har stævnet godset for 117.000 kroner.
Det luksuriøse Leerbæk Skovgods mellem Jelling og Vejle er for nylig sat til salg for 30 millioner kroner. Godsejerparret overtog det i 1995 som ruin og har siden fået renoveret godset. To rumænere arbejdede sidste år under slavelignende forhold til grov underbetaling på Leerbæk Skovgods mellem Jelling og Vejle. Men godsets indehavere Frants Bror og Lone Moldrup nægter nu overraskende i et brev til 3F, at de nogensinde har haft de to rumænere beskæftiget.
3F har stævnet godset for underbetaling med et samlet krav på 117.000 kr., og politiet efterforsker sideløbende godsejerparret for brug af illegal arbejdskraft.
Benægter fakta
Advokatfuldmægtig i 3F's Juridiske Sekretariat Michael Møller Nielsen oplyser, at godsejerparret i brevet stort set benægter ethvert faktum i sagen.
- De hævder, at de to rumænerne aldrig har udført arbejde for dem. Jeg har opgivet videre forhandlinger med dem og har anmodet retten i Kolding om at beramme sagen hurtigst muligt, siger Michael Møller Nielsen.
Frants Bror Moldrup er kortfattet, da Nyhedsbrevet 3F beder om en kommentar.
- Punkt ét: Du ved udmærket godt, at vi ingen kommentarer har. Punkt to: Retssagen kører, og det er kutyme, at man ikke udtaler sig så længe en sag kører, siger Frants Bror Moldrup.
Til salg for 30 millioner kr.
Det luksuriøse gods er for nylig sat til salg for 30 millioner kroner. Godsejerparret overtog det i 1995 som ruin og har siden fået renoveret godset. I boligannoncen fra ejendomsmæglerfirmaet Lilienhoff står der blandt andet:
"Den som vågner en tidlig sommermorgen på godset kan opleve skovens dug og gus ligge som en blød tåge over græsset i parken... mens solens strålevifter langsomt bryder igennem".
Rumænerne Katalin Reka Koszta og Teodor Sipos oplevede hverken sol eller blød tåge, men derimod en 60 timers arbejdsuge under lusede forhold. De istandsatte blandt andet godset som arbejdsmænd med malerarbejde, selv om de var blevet lovet gode au pair job.
Trusler og hånlatter
Rumænerne har forklaret, hvordan de dagligt blevet kostet rundt som hunde af godsejerfruens gadedrengepift og måtte nøjes med at sove med babydyne. Arbejdsforholdet sluttede brat i august sidste år, hvor de klagede deres nød til 3F Kongedalen via danske venner. De blev smidt ud af godsejeren en mørk aften med hånlatter og trusler.
Faglig sekretær i 3F Kongedalen Jonny Wyrtz ryster på hovedet over godsejerne.
- Det er en vild påstand, at de aldrig har arbejdet for dem. Det viser, at de ikke aner, hvad de skal gøre. Vi har håndfast dokumentation for, at de blev udnyttet. De arbejdede i seks uger og fik cirka 4.000 kroner - langt under mindstelønnen, siger Jonny Wyrtz.
Klokkeklare beviser
De to rumænere havde måske en forudanelse om, at godsejerne ville løbe fra ansvaret. I hvert fald har de på snedigste vis sørget for, at der er vandtætte beviser på, at de har arbejdet for godsejerne. Hvordan, vil komme frem i retssagen.
En gennemgang af en længere mailkorrespondance mellem Lone Moldrup og de to rumænere, som Nyhedsbrevet 3F har set, efterlader heller ikke tvivl om arbejdsforholdet.
Lone Moldrup glæder sig blandt andet over, at de starter på at arbejde for dem. Det fremgår også, at hun har bestilt og betalt deres rejse til Danmark over nettet, og at hun ville hente dem, når de ankom til Vejle.
I øvrigt er det gået de to rumænere godt, siden de fik sparket af godsejeren. De har fået nyt arbejde som bestyrere af et hønseri med tilhørende tjenestebolig i Sydjylland og overvejer at bosætte sig permanent i Danmark.
Læs godsejerparrets svarskrift, hvor de benægter ansættelsen af de to rumænere.
Læs godsejerparrets svarskrift, hvor de benægter ansættelsen af de to rumænere.